DanCalancea



HELPING THE HELPER

Helping the helper este un termen foarte des utilizat în terminologia baschetului. În esență, rotațiile defensive generează tot timpul necesitatea de a ajuta coechipierul care la rândul lui a executat ajutor.

Astăzi doresc să discut despre un cu totul altfel de helping the helper.

În cadrul PROGRAMULUI PENTRU INSTRUIREA ȘI LICENȚIEREA ANTRENORILOR DE BASCHET, se prevede ca antrenorii de ligă națională (posesori ai licenței AA) trebuie să susțină pe parcursul unui sezon competițional trei cursuri (seminarii,stagii) zonale.

Avem un număr de 27 de antrenori de ligă națională (masculin si feminin) care pot construi un important material (teoretic 81 de teme) pentru antrenorii care muncesc în sectorul juvenil. Am realizat un tabel în care se regăsesc temele suținute de fiecare antrenor pe www.ccabaschet.ro/Licentiere_licenta_AA.html

Unii dintre colegii mei au efectuat deja doua teme și este de apreciat acest lucru (antrenorul Energiei Tărgu-Jiu, Constantinides Antonis a stabilit datele si temele pentru toate cele trei stagii).

Alții nu!

Un antrenor m-a întrebat dacă este o REGULĂ sau dacă este OBLIGATORIE susținerea acestor seminarii, domnia sa considerând anormală această prevedere, din moment ce dânsul plătește o taxă la FRB ca antrenor străin.

Nu știu dacă antrenorul a plătit taxa la FRB, cred că mai degrabă clubul la care activează a efectuat-o, dar susțin cu tărie că este un gest de minimă decență ca pe parcursul unui sezon atât antrenorii români cât și cei străini să-și rezerve câteva ore pentru a transmite tinerilor antrenori români din experiența lor.

Ciudat, pentru mine, este faptul că am primit această întrebare de la un antrenor care este, în țara de unde vine, președintele antrenorilor!

 

MOMENTUL ZERO

"Ceea ce s-a intamplat in decembrie 2009 la turneul de minibaschet din Bucuresti, s-a repetat si in decembrie 2010. Echipa noastra nationala a castigat turneul. In materialul trecut propuneam un scenariu care urmeaza sa fie infirmat sau confirmat in urmatorii doi ani. Mai direct, convingerea mea, bazata pe desfasurarea evenimentelor in ultimii cel putin 15 ani, este ca atunci cand vom reantalni aceste echipe sarbesti, vom pierde la diferente considerabile.

Din nou spun ca aceasta tema este probabil una dintre cele mai importante probleme ale baschetului romanesc.

Din nou spun ca cea mai mare raspundere pentru ceea ce sa va intampla revine ANTRENORULUI"

Aceste randuri pe care le-am scris cu ceva ani in urma m-au indemnat sa scriu urmatorul comentariu:

La categorie de varsta mai mica,pana pe la U16, cumva suntem competitivi cu adversarii pe care ii intalnim in diferite competii. Dupa aceasta categorie ceea ce se intampla, este incalificabil. Putinele rezultate pozitive obtinute in ultimii ani sunt doar exceptii, cum exceptii sunt si putinii juniori de certa valoare care cresc in competitiile noastre.

Am luat parte de-a lungul timpului la nenumarate "momente zero" ale baschetului romanesc. Tot timpul, cel putin pe hartie, lucrurile propuse pareau de realizat. Dar, din pacate, ramaneau realizabile numai pe hartie.

De multe ori in discutiile mele cu Florin Nini incercam sa avansez ideea de evaluare a antrenorilor de baschet din Romania. Sugeram ca o eventuala examinare poate constitui o veritabila oglinda a cunostintelor antrenorilor romani si in acelasi timp anticipam ca vor fi mari surprize atat la antrenorii de juniori cat si la seniori.

In luna mai a acestui an, in cantonamentul de pregatire al lotului national U16M, am dat fiecarui jucator o bucata de hartie si i-am rugat sa-si scrie numele si numele antrenorului de club, dupa care sa enumere 4 blocaje principale pe care ei le cunosc. Nu cred ca doriti sa stiti ce raspunsuri am primit.

In acest an FRB a initiat probabil cel mai important program care se poate intampla baschetului romanesc:

PROGRAMUL PENTRU INSTRUIREA ȘI LICENȚIEREA ANTRENORILOR DE BASCHET.

Acest program urmeaza sa se deruleze pe parcursul mai multor ani si are ca scop determinarea si incadrarea antrenorilor in functie de interes, valoare si proiectie a activitatii.

Munca depusa de antrenorul federal Tudor Costescu si antrenorul Goarn Vrkic in intreaga tara, pentru implementarea proiectului a fost titanica.

Cu putin timp in urma au fost date publicitatii rezultatele la grupa de licentiere "C" babybaschet, minibaschet, U13. Pentru anul competitional 2014-2015 dreptul de a conduce jocurile, indiferent de categorie este conditionat de obtinerea licentei "C", urmand ca pana in anul 2017 sa avem sesiuni anuale pentru obtinerea licentelor B, A si AA.

Rezultatele spun foarte mult sau chiar mai mult decat ma asteptam. Probabil ca multi nu au acordat suficienta importanta proiectului, au minimilizat si desconsiderat importanta unui asemenea program. Tipic romaneste, am auzit vehiculate anumite "solutii" in care antrenorii vor putea conduce jocurile si fara obtinerea licentei.

Programul inainte de licentiere se numeste PENTRU INSTRUIREA antrenorilor si nimeni nu si-a propus sa limiteze numarul de antrenori din tara noastra,ba chiar dimpotriva.

Daca acum cand subiectele au fost simple ,avem asemenea punctaje (am crezut ca la evaluarea scrisa vor fi foarte putini cu punctaj sub 30 de puncte), ce vor face acesti antrenori in anii urmatori cand vor dori obtinerea licentelor B, A sau AA?

Dar, probabil ca acesta este cel mai mare castig al acestei prime sesiuni. Cu totii veti intelege ca este in primul rand in interesul vostru sa va perfectionati zi de zi.

Este un inceput, rezultatele loturilor reprezentative nu pot apare peste noapte,dar datorita acestui program, sunt convins si pot pune pariu ca ele vor apare in urmatorii ani.

Va propun un exercitiu simplu:pe o bucata de hartie intr-o coloana scrieti zece nume de mari antrenori care au antrenat inainte de 1990 in sectorul juvenil si in alta coloana zece nume de antrenori de juniori care slefuiesc tinerele talente ale acestor vremuri.

Da acesta este,cel putin pentru mine, cu adevarat un MOMENT ZERO al baschetului romanesc si este cel mai important MOMENT ZERO!

Dan Calancea.

CU, SAU FARA ROMAN ?

FRB a pornit la un nou drum cu o echipa dornica sa conduca destinele baschetului romanesc catre mai bine.

In clasamentul FIBA la zi al tarilor afiliate, pe locul 85 gasim la egalitate trei tari :Burkina Faso, Liberia si Togo. Romania nu apare in acest clasament...

In Eurobasket Top 100 (clasamentul echipelor de club) nu se regaseste nici o echipa din tara noastra… Campania trecuta am fost invinsi la seniori de Islanda de doua ori!O tara care are doar 60 de cluburi de baschet!Am fost invinsi la U16 feminin de Luxemburg!La U20 feminin din opt jocuri disputate nu am reusit sa castigam nici unul! Aceasta este crunta realitatea pentru baschetul masculin, la cel feminin clasamentele fiind putin mai blande(Romania pe locul 55, in scadere cu 14 pozitii dupa ultimile rezultate, la egalitate cu Ungaria si Indonesia, iar in Top 100 intalnim cinci echipe, Arad locul 46, Alba Iulia 53, Tragoviste 57, Sf.Gheorghe 85 si Alexandria 94).Sa nu uitam ca anul viitor Romania este tara coorganizatoare la Campionatul European de Senioare ( nu se stie daca in urmatorii 10 ani, atat la masculin cat si la feminin, vom mai fi prezenti la un turneu final de Campiont European-prezenta la acest turneu final fiind meritul incontestabil al doamnei Carmen Tocala ) si o evolutie buna la aceasta competitie trebuie sa fie prioritatea numarul unu in momentul de fata.

Probabil cel mai important subiect de discutat este referitor la prezenta jucatorului roman pe parchet.

Cu siguranta multi conducatori de club vor sustine o varianta fara obligativitatea prezentei jucatorului roman in teren pe toata perioada unui joc.Este un punct de vedere pe care il inteleg pana la un anumit moment.Dar interesul trebuie sa fie general si trebuie sa fie interesul baschetului romanesc.Echipele de club care au reprezentat tara noastra in ultimii ani in competitii europene au apelat, fara exceptie, in fiecare joc disputat la jucatori romani, unii dintre acestia avand medii de minute jucate peste 20 pe joc.Atunci de ce ar trebui sa nu impunem regula utilizarii jucatorului roman 40 de minute? De ce sa introducem prezenta obligatorie in teren a unui roman pe toata durata unui joc din editia 2015-2016 si nu din 2014-2015? Care este ratiunea?

Sigur sunt multe variante de discutat. Personal propun o rezolvare, care cu siguranta va fi sustinuta de unii specialisti dar si contestata de altii in acelasi timp.

Sase jucatori straini, obligativitatea prezentei unui roman(neconditionat de varsta) pe teren 40 minute, obligativitatea prezentei unui roman(poate chiar doi) sub 23 de ani in echipa.Deci o solutie cu jucatori romani si mai mult si cu romani tineri si foarte tineri.

+

obligativitatea echipelor de seniori de a avea si de a sustine financiar o echipa de juniori (functioneaza de multi ani doar pe hartie) care sa participe intr-un campionat de juniori in care clasamentul final sa conteze intr-un procent mic la clasamentul echipei de seniori.

Consider ca un punct de vedere pertinent nu se poate formula decat plecand de la date concrete.

A. Realitatea din Europa se prezinta astfel:

  • La ultimul campionat european de seniori ponderea jucatorilor tineri a fost urmatoarea:
  • jucatori nascuti 1990-18, jucatori 1991-13, 1992-9, 1993-5, 1994-4, 1996-1 (Ludvig Hakanson-Suedia, PG, 1.90), deci 50 de jucatori sub 23 de ani!
  • Exemplul echipelor din Euroliga din acest sezon trebuie sa ne dea foarte mult de gandit(firesc pastrand proportia):
    • Real Madrid : 9 spanioli in echipa + 6 straini, cate un jucator nascut 1993, 1995, 1996, doi jucatori nascuti 1997
    • Unicaja Malaga 5 spanioli + 10 straini cate un jucator nascut 1993, 1994, 1996
    • Anadolu Efes Istanbul : 8 turci + 6 straini, doi jucatori 1995, unul 1997
    • Fenerbahce Ulker Istanbul : 9 turci + 7 straini, cate un jucator 1991 si 1996, doi jucatori 1995
    • Olympiacos Piraeus : 8 greci + 8 straini, doi jucatori 1991, un jucator 1994
    • Panathinaikos Athens : 8 greci + 8 straini, un jucator 1997
    • FC Bayern Munich : 9 germani + 6 straini, 3 jucatori 1994
    • Brose Baskets Bamberg : 7 germani + 8 straini, cate un jucator 1991, 1992, 1994
    • Partizan Belgrade : 10 sarbi + 5 straini, 1991-2, 1992-3, 1993-1, 1994-4, 1995-1
    • Telekom Belgrade : 10 sarbi + 4 straini, 1993-2, 1995-3
    • Emporio Armani Milan : 8 italieni + 7 straini, cate un jucator 1991, 1995, 1996, 1997, doi jucatori 1992
    • Montepaschi Siena : 5 italieni + 8 straini, cate un jucator 1991, 1993, 1995, 1998(BUCARELLI LORENZO, 1, 93m)
  • Realitatea din Romania este urmatoarea(ultima editie de campionat):
    • jucatori nascuti 1990 si mai mici : 35
    • jucatori nascuti intre 1984-1989 : 34
    • jucatori nascuti dupa 1984 : 18

Judecati fiecari dintre voi aceste date.

O alta propunere consider eu benefica ar fi convocarea jucatorilor Emanuel Cate si Nandor Kuti la lotul national de seniori.

Decizia care urmeaza sa se ia ar trebui sa fie o regula pentru urmatorii patru ani (ai acestui mandat), iar cea mai buna solutie ar trebui gasita dupa foarte multe discutii, cu argumente solide, chiar contradictorii dar constructive.

Daca la sfarsitul acestui mandat vom apare in clasamentele FIBA la masculin, daca unul dintre loturile nationale de juniori ar obtine un rezultat cat de cat pozitiv si cel mai important lucru, daca vom reusi sa dezvoltam un sistem solid de lucru, atat pentru antrenorii de juniori cat si pentru echipele care activeaza in acest segment, cred ca misiunea actualei conduceri ar fi indeplinita.

 

 

LA MULTI ANI NEA' GICA

Cozma Francisca Nu-l cunoasteti ! Nu va spune nimic numele de Gheorghe Rosu . Nu am distribuit postarea cu fostul meu antrenor, sa ma laud . Ba da, de fapt sa ma laud....dar nu ca mi-a fost antrenor, ci ca am fost eleva acestui deosebit antrenor timp de 3 ani. Am avut marele noroc, sa il am pe Domnul Rosu in cvartetul de aur, care mi-a influentat viata :Wunsch Constantin, Ghita Ilona, Constantinescu Traian, si antrenorul de lot : Rosu Gheorghe. Ce a avut deosebit acest om, fata de ceilalti geniali antrenori ???? ....A fost un om de cultura, care dorea sa ne insufle dragostea pentru citit, muzica buna, filme, piese de teatru.....Un antrenor, care pe drum spre hotel ne atragea in concurs despre literatura, un om, care ne aducea la hotel combina muzicala ( 1987 !) sa ascultam muzica si sa dansam ....un antrenor, care ne ducea la opereta ( Vanzatorul de pasari -Sibiu), la Papillon ...omul care alearga prin tren, cand treceam dimineata la ora 5 prin Coasta de Azur sa ne trezeasca, sa vedemn rasaritul de soare, care ne punea sa ne acoperim ochii, plimbandu-ne noaptea prin Nice, care ne facea sa ramanem mute in fata Domului din Milano, care ...care...care ...de cate si cate ori imi aduc aminte de ceea ce ne spunea...ok...si de rostogolirile facute pe perchetul salii de sport, cand o dadeam urat in bara :)))) ....cred, ca il durea sufletul cand trebuia sa ne pedepseasca ...dar ne pedepsea urat ...daaaaar stia sa pedepseasca cu stil ! Ceea ce marea majoritate dintre antrenori nu stiu ! A fost omul, caruia nimic, dar nimic nu-i pot reprosa .Toate gandurile mele legate de acest om sunt adanci, trainice, venite dintr-o dragoste de copil .Copil sunt de atunci de fiecare data, cand ma gandesc la Domnul Profesor....

Humelnicu Alexandru La Multi Ani Nea Gica!

Cicorschi Cosmina Hehe, e vecinul meu, multi inainte!!!

Flaundra Adrian La multi ani! lui nea Gica!!!

Nelly Petric Ma bucur ca nu a fost uitat, nea'Gica Rosu, mai ales ca am incercat sa va mobilizez pe toti care iubiti baschetul, prin mesajul meu pe facebook. Sanatate, MAESTRE.

Rusu Angela La mulți ani. ...pe când o întâlnire cu dansul? ...O aniversare frumoasa. ..cât încă îl avem. .....

Marius Lazarescu La multi ani nea Gica Rosu, multa sanatate si ani fericiti in continuare.

Gabriela Carmen Arniceru La multi ani, cu sanatate d-lui Gica Rosu!!!

Leo Stanciu La multi ani Nea Gica!!!

Gabriela Georgiadis La multi cu sanatate si multi Ani inainte pt Nea Gica! E Tare de tot!

Carmen Popescu La multi ani !

Iulia Miulescu La multi ani, nea Gica Rosu!!

Carmen Octavia La multi ani!!!

Doar Catalin La multi ani !

Doar Catalin Dane, cumva este fostul vostru antrenor de la CSU, din anii 90 ?

Calancea Dan Cum trec anii! Cred ca este antrenorul a mii de jucatori!

Doar Catalin deci, nu m-am inselat...o cariera extrem de bogata

Calancea Dan Este o enciclopedie a baschetului romanesc.

Doar Catalin asa este...multa sanatate domnului profesor, iar tie succes in continuare cu fetele !

Doar Catalin bafta si lui Gabi !

Nita Rodica La multi ani Domn'Profesor, multa multa sanatate .

Coca Birzan Nitulescu Aveam 9 ani cand l-am intalnit prima data pe cel mai îndrăgit antrenor de baschet: se intampla in Sf. Gheorghe, in celebra tabăra a federatiei de baschet care tinea vreo doua sau trei saptamâni !!!

Beni Pelger Mersi Dane ca ne-ai adus aminte de Nea Gica, intr-un fel sau altul la toti cei din familia baschetului ne-a influentat pozitiv viata cu o vorba buna sau o poveste lunga si plina de pilde! chiar daca nu l-am avut antrenor admiratia mea pentru el ramane aceeasi, intotdeauna avea o vorba buna pentru toti fiecare ca eram copii sau mai tarziu adulti! de ziua lui ii multumin ca l-am cunoscut si am invatat de la el!

Mihai Stelian Dăian Eheeeheer La multi ani Nea Gica !!! Rosu Eugen

Florin Serbanescu Cu voia sau fara voia dumneavoastra, sunt de acord si sustin parerea domnului Beni Pelger .....Respect Dom profesor Gheorghe Rosu, multumim pentru postare Calancea Dan ! La multi ani !

Elisav Vasile avem vreo sansa...sau vreo adresa de email sa-i spunem personal....sau macar un nr. de tel....la care CU ACORDUL dumnealui poti sa ni-l dai pe message...sa putem sa-l sunam....mie mi-ar face mare placere...v.zdrenghea...poti sa-i spui..

Dumitru Lecca La mulți ani, cu tot respectul, nea Gică !

Anamaria Titu La multi ani, Domnule Profesor!

Mihai George Corui CoachZen La multi ani domn profesor!

Cornel Tache La mulți ani!

Adriana Constantinescu La multi ani!

Sanda Daian La multi ani domnule professor !

Scutelnic Vasile LA MULTI ANI DOMNULE PROFESOR!!!!

Ali Alina La multi ani!

Cozma Francisca Fiecare gand bun de la noi sa se transforme in zile senine pentru Nea Gica ! La multi, multi ani frumosi, plini de bucurii sa mai aiba antrenorul nostru ! Multumesc Calacean Dan, ca ne-ai adunat acum, aici !

Valeria Bondor La multi ani cu sanatate !!!

Monica Cicio La Multi Ani si numai bine, sanatate si ani multi cu fericire

 

CEL MAI FRUMOS SPORT DE PE PLANETA

La sfarsitul jocului de ieri dintre Olympiacos si Fenerbache, Stefan Lecca, deosebit de incantat de ceea ce a vazut comenta : "baschetul este unul dintre cele mai frumoase sporturi de pe planeta". Au fost trei meciuri ieri, care fiecare in felul sau au aratat frumusetea baschetului.

Un mic amendament Stefan, BASCHETUL ESTE CEL MAI FRUMOS SPORT DIN LUME!

Nu vreau sa discut despre ceea ce s-a intamplat pe teren la aceste jocuri. Sunt fan Obradovici si firesc tin cu Fenerbache. Vreau sa insist asupra unor aspecte care cred eu pot fi exemlpe de urmat pentru baschetul nostru.

FC Bayern Munich a spulberat pe Zalgiris Kaunas chiar la ea acasa!

O mica poveste despre formatia bavareza care are o lunga traditie in baschetul german. Campiona in anii 1954, 1955 si castigatoare a cupei in 1968.Au urmat anii `70 cand echipa a activat in divizia a doua a Germaniei, a revenit in prima divizie pentru doi ani in 1987. In 2008 la un meci de fotbal vicepresedintele clubului ii sugereaza presedintelui Uli Hoenes ideea de a forma si o echipa de baschet competitiva. Nu a durat foarte mult pana ce aceasta idee sa se transpuna in realitate. Totul a fost construit in jurul marelui antrenor Svetislav Pesic. Una dintre conditiile puse de acesta a fost ca jucatorii ce vor fi adusi sa aiba contract pe cel putin o perioada de doi ani de zile.

A urmat un management perfect.

Si in competitia noastra in ultimii ani au aparut manageri deosebit de abili care contribuie la dezvoltarea unui adevarat fenomen. Daca Alex Iacobescu si Mircea Cristescu au fost deschizatorii de drum, in momentul de fata consider ca toate echipele cu pretentii sunt conduse de oameni priceputi, care chiar stiu ce fac.

Un prim punct important pentru baschetul romanesc, unde am evoluat destul de bine MANAGERUL.

Al doilea punct, la fel de important ca primul si ca al treilea - ANTRENORUL. Indiscutabil au aparut cativa antrenori care au ceva de spus, dar din pacate rezultatele acestora sunt inconstante cu mult prea multe suisuri si coborasuri. Atentie de multe ori aceasta inconstanta poate conduce la ideea ca anumite rezultate pozitive sunt intamplatoare! In cel mai important sector al baschetului romanesc, cel juvenil situatia este critica.

Meciul dintre Olympiacos si Fenerbache a fost fabulos. Cine nu a vazut acest joc este condamnat sa il vada.

Am avut placerea sa il vad pentru prima data pe BJELICA NEMANJA in 2009 la Universiada din Serbia. Dupa trei jocuri nu am mai rezistat si l-am intrebat pe Aleksandar Kesar selectionerul Serbiei, de ce Nemanja, care are 209cm, joaca cel putin 15 minute in fiecare joc pozitia 1! Raspunsul a venit rapid si prompt:noi formam jucatori care sa fie capabili sa joace orice pozitie!

Deci al treilea punct, asa cum spuneam la fel de important ca si celelalte doua, JUCATORUL.

Daca este sa compunem un podium al baschetului romanesc in acest moment, ordinea este urmatoarea : locul 1 managerul, locul doi antrenorul, locul trei jucatorul

Cand antrenorul si jucatorul roman vor avea valoarea managerului roman nu vom mai putea construi un podium si baschetul romnesc cu siguranta va avea alt nivel!

TOTAYA YE

Ascultati cu atentie versurile melodiei Totaya Ye cantate de trupa Hara feat Mr.M .Unele dintre ele sunt nemaipomenite!

A mai trecut o vara in care loturile noastre nationale, din pacate, au obtinut rezultate cel putin mediocre.

Am fost invinsi la seniori de Islanda de doua ori .O tara care are doar 60 de cluburi de baschet cu 6500 de jucatori nelegitimati (noi avem 169 de cluburi cu 11380 jucatori nelegitimati si inca 11000 legitimati)!

Am fost invinsi de Luxemburg la U16 feminin si de Anglia la U16 masculin. La U20 feminin nu am reusit sa castigam nici un joc din opt partide!

Am urmarit cu deosebit interes absolut toate echipele nationale care au fost angrenate in competitii europene in aceasta vara.

Am analizat declaratiile antrenorilor care au condus aceste echipe.Nici unul, absolut nici unul nu a gasit de cuviinta sa-si reproseze ceva, cu totii gasind explicatii de multe ori ridicole pentru aceste rezultate penibile.

Razvan Cenean, antrenorul echipei U18 masculin declara despre infrangerea cu Elvetia, in care cu patru minute inainte de final conduceam cu 16 puncte:

"Inainte cu doua minute aveam un avans confortabil.A aparut o problema tehnica cu unul dintre panouri, meciul fiind intrerupt aproximativ cinci minute.Jucatorii nostrii s-au relaxat, iar Elvetia a pus o aparare pressing in urma careia am pierdut foarte multe mingi.Un rol important in administrarea finalului de joc l-a avut si lipsa experientei jucatorilor nostrii in situatii de acest gen, exact ce va spuneam si mai inainte."

Antrenoarea de la U16 feminin Suzana Onaca spunea inainte de competitie "am invatat si stim sa ne aparam agresiv!".Cred ca dintre toate nominalizarile facute pentru antrenorii loturilor, alegerea de la U16 feminin a fost una pripita.Selectia a lasat de dorit, cel putin trei jucatoare deosebit de valoroase neregasindu-se in formula care a facut deplasarea la Campionatul European. Nu stiu cum secundul ei a putut sa accepte asemenea comportament.Un antrenor secund inseamna enorm in bunul mers al oricarei echipei.Diferenta dintre o jucatoare care joaca pozitia 1 si o folosim pe 2 si o jucatoare care este 2 clasic si o folosim pe 1 este uriasa.Punand un shooting guard sa joace point guard nu vom face altceva decat sa distrugem atat jucatorul care va gresi foarte mult dar si echipa .Voi discuta cu alta ocazie aceasta tema precum si subiectul antrenorul secund.La inapoierea din Portugalia, Ana Ferariu mi-a facut un cadou deosebit.Un tricou…

Faptul ca 4x10 este scris foarte mic subliniaza caracterul puternic al acestei jucatoare.Ana trebuie sa stea cu picioarele pe pamant si ea stie bine acest lucru, chiar daca quadruple-double este o performanta rarisima.

Regretul cel mai mare vine de la U16 masculin.Am avut probabil echipa cu cea mai mare talie de la aceasta competitie.In grupa 1-8 au jucat pana la urma echipe pe care noi le-am invins destul de usor cu alte ocazii.Meciul cu Anglia a contat enorm in tot ceea ce s-a intamplat la Sarajevo.In minutul 3 al sfertului 3 Cate acumuleaza a treia greseala personala.In minutul 3 din sfertul 4 a patra, pentru ca in minutul 6 sa fie descalificat.Scorul era 59-59.Final 85-76 Anglia. Desigur nu are antrenorul nici o vina pentru ca nu l-a schimbat pe jucator! Trif spune:"Noi ne aparam o zona pressing cu capcana si ei au aruncat in mod normal nejustificat dar daca au inscris".In general, in opinia mea, tot jocul acestei nationale trebuia construit in jurul lui Cate.Dar exceptand jocul cu Anglia cand a aruncat de 14 ori inscriind de 10 ori in celelalte meciuri a primit mult prea putine pase.Din pacate intreaga conducere tehnica a acestui lot nu a dat dovada de intelepciune si nu a reusit sa faca o echipa tehnica in adevaratul sens al cuvantului. Felicitari parintilor care au sustinut foarte frumos echipa noastra. Ma opresc aici cu comentariul!

In decembrie se hotaresc destinele baschetului nostru pentru urmatorii patru ani si nu numai.Fiecare dintre cei care sunt implicati in fenomen au obligatia de a gandi o strategie pe termen mediu si lung care in final sa contribuie la redresarea acestui minunat sport.NOI SINGURI TREBUIE SA FACEM ACEASTA STRATEGIE CU MARE RESPONSABILITATE!

Altfel vom spune din nou Totaya Ye. Si nu e Totaya!

Dan Calancea.

GENERATIA 1997

Intentionam sa scriu despre aceasta generatie inainte de plecarea la Campionatul European din Bosnia.Voi scrie totusi azi…

Dar, inainte de toate, felicitari pentru Tudor si tuturor componentilor echipei Romaniei care au reprezenatat cu cinste baschetul nostru la Universiada din Rusia.Chiar daca sunt cativa(sunt convins foarte putini) care incearca sa minimalizeze rezultatul motivand ca" o serie mai usoara nici ca se putea" si ca victoriile cu Filipine, Japonia, Malaiezia, Mexic si Brazilia sunt de "curtea scolii" disputarea sferturilor de finala la un asemenea nivel este un rezultat cu care se poate mandri orice tara participanta la aceasta competitie.Sper ca peste doi ani Romania sa joace una dintre semifinale.

Din pacate lotul national feminin de tineret a avut o prestatie lamentabila la europeanul din Bulgaria.Nu pot intelege cum un lot cu jucatoare de certa valoare nu a putut obtine nici o victorie la aceasta competitie.Foarte trist si ingrijorator in perspectiva viitorului baschetului feminin romanesc.

In aceasta dimineata m-am vazut cu bunul meu prieten Mihai Corui(felicitari pentru extraordinarul RMN facut baschetului romanesc).O intalnire trista!Fiul lui, Victor, care sezonul trecut a jucat in echipele noastre de juniori a decis sa faca o schimbare radicala in priviinta viitorului.Merge sa joace la Craiova, cu credinta ca aceasta este o mutare castigatoare pentru cariera lui.Pentru mine este un esec, cred ca puteam face mult mai mult pentru Victor.Mult succes Victor, ai tot ce-ti trebuie pentru a ajunge un jucator foarte bun!In ciuda faptului ca este posibil ca rezultatele cu noua ta echipa sa nu mai fie asa de bune ca la Brasov, cu siguranta vei castiga din alte puncte de vedere.

Mihai Corui, Mircea Cristescu, Gabi Calancea, Tibi Rist, Titi Popa cativa jucatori alesi la intamplare care au facut parte dintr-o generatie frumoasa.

La fel de frumoasa este si generatia 1997 care nu peste mult timp urmeaza sa participe pentru prima data la un campionat european(toti componentii acestui lot au lucrat in cadrul programului Perform Baschet, iar selectia a fost realizata de catre toti antrenorii care au coordonat programul).

In opinia mea este de departe cea mai buna selectionata de juniori pe care tara noastra a avut-o in ultimii foarte multi ani.Cunosc fiecare component al acestui lot in cele mai mici detalii si datorita faptului ca fiul meu, chiar daca este nascut in 1998, este bun coleg cu multi dintre ei.La toate actiunile lotului de `98 a fost coleg de camera cu Tim.

Cred cu tarie ca acest lot va reusi calificarea in prima grupa valorica. Cunosc destul de bine valoarea echipelor prezente la acest european.Si mai bine cunosc valoarea echipei noastre.Cate seamana izbitor de mult cu Ionut Dragusin, atunci cand acesta era junior.Dar Cate joaca deja in campiontul Spaniei.Si nu numnai el.Bogdan Popa si Rares Uta au jucat finala U16 din acest campionat, pentru Unicaja Malaga impotriva Barcelonei, Kuti este deja un jucator matur, poate prea matur pentru varsta lui.Este posibil ca finala de anul viitor din Spania sa fie intre Real Madrid si Unicaja si sa avem un duel romanesc. Seria din care facem parte nu cred ca ne poate crea probleme (Anglia, Slovenia, Elvetia si Irlanda), iar dupa grupa, sunt convins, vom juca din ce in ce mai bine si vom reusi calificarea.

Nu acesta este lucrul cel mai important.Mai important mi se pare faptul ca aceasta generatie urmeaza sa schimbe peste ceva ani nucleul actualei nationale de seniori .Probabil ca Tibarna si Gutoaia vor mai apuca sa joace la lotul de seniori cu multi dintre acesti copii.

Acesta este aspectul cel mai important!Avem o strategie pe termen scurt, mediu si lung pentru acesti copii?Suntem condamnati sa avem daca dorim ca peste ani sa ne bucuram de o nationala respectata in Europa.

Incidentul din ultima saptamana cu Tim ma face sa cred ca pe termen scurt lectiile noastre sunt prost facute.

La ultima intalnire a Colegiului Central de antrenori, am insistat ca acest lot U16 masculin sa fie condus de un antrenor cu foarte mare experienta, care sa coordoneze doi antrenori secunzi tineri.In opinia mea domnul profesor Mihai Bolcu era cea mai nimerita persoana.Este unul dintre putinii antrenori din vechea garda care mai activeaza in sectorul juvenil, cu rezultate exceptionale in ultimii ani si cu jucatori extraordinar de bine instruiti.

Nu vreau in nici un fel sa fiu interpretat gresit si sa se creada ca nu agreez varianta Trif.Dar poate tocmai lipsa de experienta a acestuia a condus la episodul Tim.

Nu cred ca avem voie sa facem experiente cu un lot de o asemenea valoare!

Pentru jucatori, la aceasta varsta, antrenorul este ca si un tata.Antrenorul pe langa obligatia profesionala trebuie sa aiba si rolul de a modela caracterele acestor copii.El trebuie sa fie un foarte bun pedagog si in egala masura un foarte bun psiholog. Personalitatea antrenorului impune comportamentul jucatorilor.Cu placere imi amintesc antrenamentele de la lotul de juniori conduse de Liviu Calin.Absolut nimeni nu indraznea sa scoata o mica soapta in timpul unui antrenament.La fel a fost si la lotul de seniori cand jucatori ca Virgil Stanescu, Catalin Burlacu, Paul Helcioiu sau Marcel Tenter s-au respectat in primul rand pe ei inainte de a-si respecta antrenorii.

In episodul Tim cred ca adevarul este undeva la mijloc.Nu cred ca Tim este un jucator vedeta.Este un jucator cu personalitate dar care trebuie sa fie foarte atent cu ceea ce face atat in teren cat si in afara acestuia.Comparatia cu Federer este fortata.Tim, cu adevarat are momente, nu de multe ori, cand da impresia de vedetism.Atentie mare Tim, dupa meci de regula, cu "mersul"!Mergi normal!

Trif este un antrenor care promite, lipsit totusi de experienta(atentie mare George la sistemele de joc, care trebuie sa puna in valoare calitatile acestor jucatori;cel putin trei dintre ele, in opinia mea nu pot fi eficiente pentru acest grup de jucatori), care cu mai mult tact putea evita cele intamplate, dar care, daca asa cum declara el s-au intamplat lucrurile, a luat decizia care se impunea in aceasta situatie.Numai ca nu trebuia sa se intample asa!

In final va rog sa vizionati cu atentie acesta mica secventa, pe care am filmat-o cu mainile tremurandu-mi (ii vedem pe Tim si Tonea plangand, ii vedem pe Kuti, pe Sergiu, pe Tudi si pe multi altii si bineanteles pe parintii lor).La un moment dat cand cele doua echipe se felicita se scandeaza: Tim, Tim!Multi dintre componentii acestui lot au inceput baschetul la aceasta competitie.Sunt imagini din finala de minibaschet dintre CSU Brasov-PH Cluj din 2009 de la Cerbul.Nu m-am putut abtine si am ramas sa vad aceasta finala, dupa care am plecat direct la Belgrad, la Universiada .Tudor Costescu plecase cu o zi mai devreme cu echipa.

Cu siguranta Tim nu va renunta la baschet!El este injectat cu baschet la fel ca toti ceilalti jucatori din aceasta generatie!

Mult succesc generatie 1997!Viitorul este al vostru!

Atentie mare la generatia 1997!

Dan Calancea.

EXCEPTII!

Sincere felicitari pentru Liviu Calin, antrenorul "roman" care face cinste baschetului romanesc.

Intr-un e-mail primit ieri de la domnul profesor Ion Nicoalu, printre altele acesta spunea: "…este un prilej de mandrie si pentru ceilalti romani, sau mai bine zis, ar trebui sa fie!?"

Antrenorul Liviu Calin a dat un jucator in NBA-Denis Schroeder-Atlanta Hawks.Acesta l-a antrenat pe Denis (caruia i-a pus pentru prima data mingea de baschet in mana) atat la nivelul selectionatelor Landului Niedersachsen, si mai ales la echipa ProB, al carui antrenor este.Deasemenea a condus antrenamentele individuale in cadrul unor grupe speciale de pregatire.

Desi acesta este un site adresat in mare masura antrenorilor, pentru prima data voi face referire si la arbitrii, pentru ca avem un alt prilej de mandrie datorat prestatiei de exceptie a Fabianei Martinescu la Campionatul European din Franta, prestatie incununata cu prezenta unei romance pe parchet la finala Campionatului European dintre Franta si Spania.Felicitari Fabiana!

Cu aceeasi minutiozitate domnul Vlad Blaj- Voinescu(multumiri) a facut clasamentul cluburilor din Romania care au avut echipe angrenate in competitiile de juniori(click aici).

Dan Calancea.

 

Feminin

Categ.de virsta LOCUL 1 LOCUL 2 LOCUL 3 LOCUL 4 LOCUL 5 LOCUL 6 LOCUL 7 LOCUL 8
U 13 LPS Arad LAPI Dej Olimpia Buc. Galactica Cluj BC Star Buc. CSU Brasov CSS Ploiesti Phoenix Const.
U 14 ACS Champions CSU Brasov LPS Arad Bega CSS Tirgoviste BC Star Buc. CSS A.C. Reghin  Sf.Gheorghe
U 15 CSS Alexandria ACS Champions Bega LPS Galati CSU Brasov U for You Cluj LAPI Dej CSS Sibiu
U 16 CN M.E.Oradea CSS Craiova CSU Brasov CSS Ploiesti CSS AC Reghin LPS Galati LPS Satu Mare CET Govora
U 17 LPS Alba Iulia Bega Timisoara BC Sirius CSS Botosani CSS Sibiu xxx xxx xxx
U 18 B.B.A.L 6 Sepsi.  MC Sport Cluj Olimpia Buc. CSS Craiova Bega  CSS Sibiu xxx xxx
  Denumire club Nr. Medalii Aur  Argint Bronz Numar de prezente in primele 8  
1 CSU Brasov 2   1(U 14) 1(U 16) 4(U 13, U 14, U 15, U 16)  
2 Bega Timisoara 2   1(U 17) 1(U 15) 4(U 14, U 15, U 17, U 18)  
3 ACS Champions 2 1(U 14) 1(U 15)   2(U 14, U 15)    
4 LPS Arad 2 1(U 13)   1(U 14) 2(U 13, U 14)    
5 CS Olimpia Buc. 2     2(U 13, U 18) 2(U 13, U 18)    
6 B.B.A.L Sepsi. 1 1(U 18)     1(U 18)    
7 LPS Alba Iulia 1 1(U 17)     1(U 17)    
8 CN M.E.Oradea 1 1(U 16)     1(U 16)    
9 CSS Alexandria 1 1(U 15)     1(U 15)    
10 BC MC Sport Cluj 1   1(U 18)   1(U 18)    
11 CSS Craiova 1   1(U 16)   1(U 16, U 18)    
12 LAPI Dej 1   1(U 13)   2(U 13, U 15)    
13 BC Sirius Tg.Mures 1     1(U 17) 1(U 17)    
14 CSS Sibiu 0       3 (U 15, U 17, U 18)  
15 LPS Galati 0       2(U 15, U 16)    
16 CSS A.C. Reghin 0       2(U 14, U 16)    
17 CSS Ploiesti 0       2(U 13, U 16)    
18 BC Star Buc. 0       2(U 13, U 14)    
19 LPS Satu Mare 0       1(U 16)    
20 CET Govora 0       1(U 16)    
21 U for You Cluj 0       1(U 15)    
22 CSS Tirgoviste 0       1(U 14)    
23 CSS Sf. Gheorghe 0       1(U 14)    
24 Galactica Cluj 0       1(U 13)    

 

Masculin

Categ.de virsta LOCUL 1 LOCUL 2 LOCUL 3 LOCUL 4 LOCUL 5 LOCUL 6 LOCUL 7 LOCUL 8
U 13 D.Dacian Mobitelco CSU Brasov Magic Champ. B.C.Baia Mare Mobitelco 3 C.S.Spike Buc. B.C.Mures
U 14 D.Dacian Magic Champ. LPS Tg.Mures Mobitelco B.C.Baia Mare CN A.Vlaicu  B.C.Mures Ath.Constanta
U 15 Mobitelco CSS Tg.Jiu Laguna Buc. D.Dacian B.C.Mures D.Dacian 3 CN A.Vlaicu Buc. Unirea Iasi
U 16 Mobitelco CSS 6 Buc. VIPO Buc. D.Dacian CSS Tg.Jiu Viitorul Cluj LPS Tg.Mures CSU Brasov
U 17 Mobitelco D.Dacian CSS Bega  CSU Brasov LPS Tg.Mures CSS Tg.Jiu CSS Ploiesti CSS 6 Buc.
U 18 CSS Bega  LPS Tg.Mures Mobitelco CSU Brasov Phoenix Galati. CSS 6 Buc. CSS Ploiesti LPS Focsani

 

  Denumire club Nr. Medalii Aur  Argint Bronz Numar prezente in primele 8
1 Mobitelco 5 3(15, 16, 17) 1(U 13) 1(U 18) 6 (toate categoriile)
  Mobitelco 3 0       1 (U 13)
2 D.Dacian 3 2(U 13, U 14) 1(U 17)   5 (toate fara U 18)
  D.Dacian 3 0       1 (U 15)
3 CSS Bega  2 1(U 18)   1(U 17) 2 ( U 17, U 18)
4 LPS Tg.Mures 2   1(U 18) 1(U 14) 4 (U 14, U 16, U 17, U 18)
5 CSS 6 Buc.Dinamo 1   1(U 16)   3 (U 16, U 17, U 18)
6 CSS Tg.Jiu 1   1(U 15)   3 (U 15, U 16, U 17)
7 Magic Champions 1   1(U 14)   2 (U 13, U 14)
8 VIPO Buc. 1     1(U 16) 1 (U 16)
9 Laguna Buc. 1     1(U 15) 1 (U 15)
10 CSU Brasov 1     1(U 13) 4 (U 13, U 16, U 17, U 18)
11 B.C.Mures 0       3 (U 13, U 14, U 15)
12 CSS Ploiesti 0       2 (U 17, U 18)
13 CN A.Vlaicu Buc. 0       2 (U 14, U 15)
14 B.C.Baia Mare 0       2 (U 13, U 14)
15 LPS Focsani 0        
16 Phoenix Galati. 0       1 (U 18)
17 Viitorul Cluj 0       1 (U 16)
18 Unirea Iasi 0       1 (U 15)
19 Atletic Constanta 0       1 (U 14)
20 C.S.Spike Buc. 0       1 (U 13)

"INCANTATOAREA" SUPERFICIALITATE

Toti, dar absolut toti cei care avem tangenta cu fenomenul baschet, avem obligatia sa contribuim la dezvoltarea in tara noastra a celui mai frumos sport de pe planeta.

Ultima Adunare Genarala a FRB a scos in evidenta, cred ca nu numai pentru mine, un interes personal al unora dintre cei care au luat cuvantul in sala si au prezentat anumite puncte de vedere.Interesul consider ca trebuie sa fie comun si raportat la realitatea socio-economica din tara noastra .Mai grav mi se pare "incantatoarea " superficialitate a multora dintre cei care nu au nici un punct de vedere.

Va propun un exercitiu de "amintiri din viitor" in care sa incercam sa vedem unde poate ajunge baschetul romanesc peste 10, 20 sau 30 de ani!

Marcel Tenter vorbea de "furnici".Marcele stii ca furnicile sunt cele mai puternice insecte din lume? O furnica este atat de puternica, incat este capabila sa transporte o greutate de 20 de ori mai mare decat greutatea proprie. Furnicile traiesc si muncesc intr-un roi foarte bine organizat, asa-numita colonie/musuroi.

In decembrie destinele baschetului romanesc se hotaresc pentru urmatorii patru ani!

Credeti ca putem fi, cu totii, consecventi cu o strategie sanatoasa, o strategie care sa nu se schimbe din trei in trei luni, o strategie pe care sa o construim IMPREUNA si cei din sectorul juvenil si cei din ligile nationale de seniori? Credeti ca pentru urmatorii patru ani sistemele competitionale se pot desfasura in acelasi mod, credeti ca jucatorul roman poate avea multe de spus, credeti………?

Daca da, haideti sa fim FURNICI!

Dan Calancea.

DAN MORALUL

Punct final pentru cea mai importanta competitie europeana.A fost o finala care desi disputata la Londra, intr-o tara in care sportul cu mingea la cos nu inseamna ceea ce inseamna fotbalul, de exemplu pentru englezi, a reusit sa faca o extraordinara propaganda baschetului.Este incredibil si in acelasi timp impardonabil ceea ce i s-a intamplat antrenorului Laso Pablo.

Punct final aproape pentru toate competitiile din Romania.Mai avem finala masculina.Sincer nu ma asteptam ca Mures sa joace ultimul act.Este indiscutabil meritul antrenorului Srecko Sekulovic.

Am urmarit cateva finale de juniori si am descoperit cu satisfactie cativa antrenori tineri de mare perspectiva.Dragi colegi alocati zilnic cel putin cinci ore pentru pregatirea voastra.Investiti cu incredere, si bucuria unica pe care o traiti la un rezultat de exceptie va va rasplati aceasta investitie.Felicitari Zoki (Zakarias Steff)pentru solutiile tactice gasite la turneul final U18M(locul 2 este o incununare a muncii tale si a valorii tale in acelasi timp, iar gandul pe care mi l-ai transmis in privinta unei eventuale retrageri, trebuie urgent sa il scoti din cap).Daca la U18 rezultatul are importanta lui, fiind categoria de varsta la care sportivii isi iau adio de la perioada junioratului, la celelalte categorii(care din punctul meu de vedere trebuie sa se micsoreze din sezonul urmator), nu rezultatul trebuie sa primeze ci modul in care jucatorii pe care ii pregatiti isi insusesc elementele fundamentale ale baschetului.Cand vezi o echipa pe teren in foarte scurt timp poti spune foarte multe lucruri despre antrenorul care conduce acea echipa. Semifinala dintre CSU Cuadripol Brasov si CSS Timisoara am avut placerea de a o trai in compania unuia dintre cei mai mari antrenori pe care ii are Romania, profesorul Nedef.Marturisesc ca desi eram extrem de incordat, remarcile si comentariile profesorului m-au fascinat.Timisoara a castigat pana la urma finala, din punctul meu de vedere, datorita experientei antrenorilor .Timisoara este campiona si la U23 si cred ca domnul antrenor Bolcu este principalul "vinovat".Am avut placerea sa il am antrenor la loturile de juniori si consider ca baschetul romanesc trebuie sa se mai foloseasca de domnia sa inca multi ani .

Pe parcursul finalei de U15 din Bucuresti, a fost organizat un stagiu de perfectionare a antrenorilor de juniori, unde alaturi de antrenorul Goran Vrkic am prezentat una dintre teme. Credeam ca nu vor participa foarte multi antrenori, dar recunosc am ramas placut surprins de numarul mare al acestora.Nu ezitati sa ma contactati cu nelamuriri la tema prezentata de mine.Un singur telefon am primit pana acum, de la Nini Florin referitor la aplicatia si programul 3D.

Finala LNBF a avut o desfasurare thriller .Inca o data experienta a triumfat.Antrenorul roamn cel mai longeviv care presteaza in competitia interna a fost fabulos din toate punctele de vedere, nu numai tactic.Zambetul inegalabil a condus Aradul catre un nou titlu. Trebuie sa folosim experienta putinilor antrenori roamni care mai activeaza pentru cresterea unei noi generatii puternice de antrenori.Marcel Tenter si Nini Florin desi au condus in acest sezon echipele cu, de departe, cele mai puternice loturi, au platit tribut tocmai datorita acestei lipse de experienta la care fac referire.

"Popov este cel mai bun antrenor din campionatul romanesc" spunea cineva, "Sekulovic este cel mai bun antrenor din campionatul romanesc" spunea altcineva.

Parerea mea este ca DAN MORARU(MORALUL) este cel mai bun antrenor din baschetul romanesc in acest moment.Moralul pe care a stiut sa-l impuna jucatoarelor sale a facut ca Arad, contrar tuturor calculelor hartiei, sa devina campioana.Ajutat magistral de experienta din teren a Monikai Brosovszky-Boriga, Dan Moraru a predat o lectie extraordinara pentru noi toti.

Felicitari DAN MORALUL,

Dan Calancea.

NULKSA BAVCEVICI

Fara doar si poate sunt un aprig sustinator al antrenorilor romani.Nu de putine ori in comentariile mele am subliniat prestatia acestora, atunci cand a fost cazul, cum la fel am si criticat munca unor colegi de-ai mei.

Am urmarit cu interes sferturile de finala din LNBM si in mod deosebit prestatia antrenorilor angrenati in aceasta faza a competitiei.Lipsa de experienta a unora dintre ei a fost mai mult decat evidenta.Cred ca Timisoara si Craiova au suferit cel mai mult din acest punct de vedere.Arnautovic mult mai rodat mai are de demonstrat in aceasta etapa.Cristi Achim, din pacate pentru el, nu a reusit sa castige ambele jocuri, iar calificarea se joaca inca.Atentie mare Cristi la limbajul corpului in momentele cele mai dificile ale jocului! Personal as fi ales sa joc cu Topcov, din foarte multe puncte de vedere.Marcel Tenter a avut o evolutie ingrijoratoare, in perspectiva faptului ca urmeaza sa conduca lotul de seniori, in ultimul sfert cu Craiova.Dar cred ca Medias nu pierde nici un meci pana in finala.

Dar cea mai dezamagitoare prestatie mi se pare cea a domnului Bavcevici.Domnia sa spunea dupa primul joc de la Oradea:

"Sunt de parere ca meciul nu a fost decis in teren.Cred ca arbitrii au decis acest meci".

Probabil ca declaratia a fost facuta la nervi si in momentul de fata dupa ce scorul este 1 la 1 si dupa ce a revazut meciul are o alta viziune.

In opinia mea au fost nepermis de multe greseli de antrenor facute de Bavcevici in primul joc.Cred ca le stiti foarte bine domnule antrenor!Inca o data multe, foarte multe greseli! Jucati cu Baciu cel putin 15 minute si jocurile ar trebui sa fie mult mai usoare.Nu este posibil sa impuneti o anumita filozofie a dumneavoastra despre baschet cu orice lot de jucatori avut la dispozitie.Majoritatea antrenorilor considera ca strategiile defensive si ofensive ale unei echipe sunt construite in functie de componentii echipei si nu neaparat in functie de ce doreste antrenorul sa "experimenteze" cu un lot care nu se potriveste acestei conceptii.

In orice caz, nu aveti dreptul sa faceti anumite declaratii referitoare la baschetul romanesc care nu sunt acoperite de realitate.

Mult succes domnule Bavcevici, pentru ca sincer doresc sa joace finala Clujul.

Cred, totusi, ca finala va fi Ploiesti-Medias, tocmai datorita antrenorilor.

Dan Calancea.

BASCHETUL JUVENIL

4 MARTIE 2013, antrenorul cu varsta matusalemica GHEORGHE ROSU, implineste 85 de ani.Deschid calculatorul cu gandul de a culege mai multe date despre unul dintre cei mai buni antrenori ai tarii noastre din toate timpurile.Citesc e-mail-urile si subiectul unuia ma capteaza automat.Sunt convins ca domnul profesor Rosu va fi incantat de ceea ce am primit pe mail de la un iubitor de baschet.Cu sase ani in urma domnul antrenor Rosu a pus bazele echipelor de copii de la Clubul Sportiv Universitatea Brasov.Tot timpul in Brasov, traditie in baschetul juvenil a avut CSS Brasovia.Acum CSU CUADRIPOL BRASOV numara peste 150 de copii si sapte antrenori, cu rezultate deosebite si 19 sportivi in loturile nationale la diferite categorii de varsta.

Anul acesta prima promotie a CSU CUADRIPOL BRASOV, generatia 1995 baieti termina junioratul.Personal, am mai spus, imi doresc sa disputam finala campionatului national.Echipele noastre au crescut de la an la an si cred ca am ajuns la o oarecare maturitate in munca noastra.

Domnule profesor Rosu, statistica ce urmeaza este un cadou pentru frumoasa varsta la care ati ajuns.

Buna dimineata,

Imi permit sa va trimit o statistica facuta de mine dupa datele de pe site-ul FRB. Am vazut din articole si cele scrise pe site-ul d-voastra ca dati importanta deosebita sectorului juvenil, asa ca poate este interesanta si "joaca" mea. Criteriile ierarhizarii in clasamente poate nu sunt cele mai nimerit alese.

Cu stima, Vlad Blaj - Voinescu.

Clasamente juniori (M) 2010-2011

Clasamente juniori (M) 2011-2012

Clasamente juniori (F) 2010-2011

Imediat dupa ce am primit si statistica la feminin, am cumulat rezultatele si am intocmit o statistica finala, extrem de interesanta pentru baschetul din tara noastra, consider cel putin eu.

Toate echipele participante la turneele finale, U13, U14, U15, U16, U17, U18(locurile 1-8), editiile 2010-2011 si 2011-2012 la baieti si 2011-2012 la fete au primit in functie de locul ocupat in clasament urmatorul punctaj:locul 1-8 puncte, locul 2-7puncte, locul3-6puncte…….locul 8-1punct.Echipele care nu au fost clasate in primele opt au primit jumatate de punct.In plus fiecare component de lot national U14, U16, U18 a primit 8 puncte cat au primit echipele de pe primul loc.

Ceea ce a iesit este prezentat in tabelul de mai jos(TOP TEN ) si ma onoreaza sa coordonez activitatea copiilor de la CSU CUADRIPOL BRASOV.

JUNIORI FINAL CLASAMENT

Cu siguranta MOBITELCO CLUJ, in varianta in care ar fi avut si echipe de fete (am luat in considerare un clasament pe cluburi nu pe orase)ar fi ocupat de departe primul loc.Poate Mircea Cristescu dupa lecturarea acestui material se va implica, asa cum o face extraordinar de bine la baieti, si in baschetul juvenil feminin din Cluj!

Cu aleasa consideratie si multumiri domnule Vlad Blaj-Voinescu,

Dan Calancea

O ANTRENOARE DE 50 DE …KARATE

Pentru a creste valori trebuie sa ne respectam valorile!

Una dintre cele mai importante doamne ale baschetului romanesc, MAGDA JEREBIE, sarbatoreste azi, pe terenul de baschet, ca antrenoare, o varsta de vis.

Cuvintele sunt prea sarace pentru a sublinia ce a facut, ce face si ce va face MAGDA JEREBIE pentru baschetul romanesc!

BRASOV-13 IANUARIE 2013

Dan Calancea

 

 

Acum cand timpul sta sa-si imparta trupul intre vechi si nou, scriu acesteranduri cu toata consideratia pentru toti cei care sunt alaturi de fenomenul baschet.

Se implineste un an de cand www.dancalancea11.ro a aparut. Un an in carecele peste 1000 de pagini despre baschet s-au transformat in 1500. Am fost intrebat cum este posibil ca aceste informatii pentru antrenori, si nu numai, sa nu coste nimic, in conditiile in care in marea lor majoritate site-uri de acest genpercep anumite sume de bani. O intrebare care ma amuza. Cred cu tarie casegmentul "ANTRENOR" in tara noastra este principalul motor care poate dezvolta intr-un alt fel decat a fost pana acum baschetul nostru. Tinta principala asite-ului este antrenorul roman si cred, sper fara sa fiu considerat ca lipsit demodestie, ca incepem sa facem pasi buni in aceasta directie si datorita acestor capitole din site. Multumesc tuturor celor care, pe parcursul acestui an, au facut aprecieri atat pozitive cat si negative la materialele prezentate de mine. Marturisesc ca nu m-am asteptat ca atatia antrenori sa fie preocupati de aspectele jocului de baschet!

Campionatele din ligile nationale de seniori si senioare se desfasoara pe o traiectorie ascendenta. Chiar daca de multe ori calitatea jocurilor lasa de dorit, faptul ca in foarte multe orase salile sunt arhipline este cel mai important lucru.La fete avem o echipa in premiera participanta in Euroliga (cu antrenor principal roman pentru retur-Nini Florin) ceea ce este impresionant.La baieti competitia este extrem de echilibrata, aspect care face ca multi iubitori ai sportului sa faca sali neincapatoare. Este adevarat ca, de exemplu Asesoft sau Clujde acum cinci sau sase ani ar spulbera Asesoft si Cluj din aceasta editie, sau oricealta echipa. Dar pentru tinerii antrenori romani este o experienta fabuloasa care cu siguranta contribuie din plin la progresul acestora(totusi, fara sa dau nume, sunt antrenori care din pacate repeta de prea multe ori anumite greseli fara sa incerce sa se corecteze, cazand in pacatul de a crede ca daca partida este castigata inseamna automat ca totul este in regula).

Felicitari Total Baschet, Da Baschet si televiziunilor care transmit un numar impresionant de jocuri atat din campionatele interne cat si din competitiile internationale, pentru ca in momentul de fata contribuiti cel mai mult la dezvoltarea baschetului romanesc.

Dar cea mai importanta preocupare trebuie sa se indrepte catre sectoruljuvenil. Am asistat saptamana trecuta la selectia pentru loturile natinale, copiinascuti in 1997 si 1998. Avem, in opinia mea, la baieti, o generatie, cea din 1997, de exceptie, cum probabil in ultimii foarte multi ani nu am mai avut. Programul Perform Baschet incepe sa dea roade. Trebuie o strategie foarte bine gandita pentru a avea succes cu acesti copii. Antrenorii de la aceste loturi atat la baieti catsi la fete este obligatoriu, in opinia mea, sa fie sprijiniti de antrenori cu mare experienta.'97 este o generatie prea buna pentru a gresi!

In urma acestei selectii CSU CUADRIPOL BRASOV are 11 sportivi convocati sitrei antrenori. Este o munca deosebita pe care o desfasuram in Brasov la nivel dejuniori inceputa cu cativa ani in urma (traditie in baschetul juvenil brasovean a avut CSS BRASOVIA, dar am considerat important sa dezvoltam la CSU propia pepiniera) si pe care cu siguranta o vom continua cu aceeasi placere si responsabilitate. De subliniat prestatia intregului colectiv de antrenori de la CSU: Magda Jerebie, Eugen Rosu, Nenad Marincovici, Ciprian Ghisoi, Bogdan Oancea si Razvan Armanu (in zilele de 27, 28, 29 si 30 decembrie copii nostri au avut cate trei antrenamente!).

Din acest punct de vedere, pentru ca 2013 inseamna pentru CSU BRASOV, prima promotie (generatia 1995) care termina perioada junioratului, sperca vom juca finala campionatului national U18 baieti.

Ramas bun 2012, bun gasit 2013! "LA MULTI ANI, TUTUROR!"

LA MULTI ANI, ROMANIA!

1 Decembrie este o zi magica pentru toti romanii, indiferent unde se afla ei pe planeta .Este o zi in care tricolorul are o semnificatie aparte.

Consider ca pentru orice jucator, pentru orice antrenor, mandria de a juca pentru cele trei culori trebuie sa fie nelimitata.

Incerc sa transmit acest sentiment cu ajutorul urmatoarelor fotografii, din meciul Cehia – Romania de la Campionatul European de tineret din Cehia, probabil cel mai bun joc al unei nationale de baschet din tara noastra in acest an.


LA MULTI ANI, ROMANIA!

Dan Calancea

ROMANIA INCOTRO?
CARE ESTE DIFERENTA INTRE 77 - 85 SI 85 - 78?

A fost o vara lunga si foarte fierbinte. Am asteptat ultimul joc al nationalei de seniori pentru a incerca sa-mi expun gandurile pentru tot ce s-a intamplat din punct de vedere baschetbalistic in aceasta perioada.

Au fost angrenate in competitiile europene patru loturi nationale de juniori (U16 masculin si feminin, U18 masculin si feminin), un lot feminin de tineret U20 si nationalele de seniori si senioare. Doi antrenori straini, Igor Georgiev la U16 masculin si Mladen Ostoici la seniori.

  • U16 masculin turneu in Romania, cu obiectiv calificarea in prima divizie, locul 14
  • U16 feminin locul 14
  • U18 masculin locul 15
  • U18 feminin turneu in Romania ultimul loc 16
  • U20 feminin locul 4 (inca o data felicitari "ladies overtime!")
  • lotul de senioare penultimul loc in grupa
  • lotul de seniori ultimul loc in grupa, o victorie si sapte infrangeri

Este inutil sa spun ca sunt crunt dezamagit, asa cum cred ca sunt majoritatea celor implicati in fenomen. Cu totii suntem obligati sa facem o analiza foarte minutioasa si impreuna, fara resentimente, constructiv sa gasim, pentru ca sunt convins ca exista, cele mai bune solutii pentru baschetul nostru.

Dezvolt mai mult subiectul legat de lotul de seniori, pentru ca personal consider ca are un potential urias. Cu acest grup de jucatori am participat la doua Universiade unde rezultatele au fost de exceptie pentru baschetul romanesc. Am reusit la Belgrad sa invingem Grecia (88 - 82) si Italia(90 - 88), ambele formatii avand in componenta doi, respectiv 4 jucatori din loturile de seniori. Pentru a va face o parere de valoarea deosebit de ridicata a unei competitii de acest nivel (dupa Olimpiada, Universiada este a doua competitie ca importanta de pe mapamond), subliniez ca Serbia, echipa care a castigat trofeul a dat in acel an nationalei de seniori sase jucatori! In China, aproximativ cu acelasi grup, am jucat sferturile de finala impotriva Canadei si cu putina sansa puteam juca semifinale.

In jocurile de pregatire am reusit sa invingem nationala noastra de seniori condusa atunci de americanul Carl John Neumann,
86 - 81 (foto de la acel meci)

si lotul de seniori al Angolei (92 - 88), locul 12 in clasamentul mondial, 8 titluri de campioana a Africii in ultimii 10 ani
(rezultat incredibil!). (foto de la acel joc)

La Belgrad am ratat calificarea in sferturi datorita cosaverajului. Trei echipe au fost la egalitate, noi, Germania si Letonia. Germania a mers mai departe. Noi am invins Letonia 85 - 78. Aproape trase la indigo echipele Romaniei si Letoniei din actuala campanie europeana cu cele de la Universiada. Atunci noi am invins. Acum letonienii au castigat de doua ori 89 - 53 la ei acasa si 85 - 77 la noi.

Mai mult decat atat!Letonia a reusit si calificarea la turneul final de pe pozitia a treia!

Letonia pe care tot acest grup de jucatori a reusit sa o depaseasca la Belgrad!

Am subliniat doar cateva dintre victoriile realizate de acest lot la cele doua Universiade. Ele au fost mult mai multe. Scot in evidenta aceste victorii tocmai pentru a sublinia imensul potential de care beneficiaza actualul lot national de seniori al Romaniei.

Dupa Universiada din China scriam :

Rezultatele sunt de exceptie pentru baschetul romanesc, iar nucleul de jucatori rezultat in urma competitiilor poate si trebuie sa constituie un punct de plecare pentru un viitor lot de seniori care sa fie capabil sa aduca satisfactii deosebite.
Vlad Moldoveanu, Titus Nicoara, Andrei Mandache, Ionut Dragusin, Adi Gutoaia, Mihai Silvasan, Loti Lazar, Bogdan Tibarna, Paul Chetreanu, Santa Szabo carora se pot alatura si alti jucatori precum Adi Blidaru pot dovedi ca alcatuiesc o generatie susceptibila de mare performanta care sa continue lucrurile bune incepute de generatia lui Virgil Stanescu si Catalin Burlacu.Am trait alaturi de acesti minunati jucatori momente fantastice!

Pe DA BASCHET foarte sugestiv un tanar iubitor de baschet scria:

Pe adresa de contact a site-ului dabaschet.net, contact@dabaschet.net, am primit un mail din partea unui iubitor de baschet, care a tinut sa-si impartaseasca trairile si emotiile din timpul Universiadei din China. Va prezentam dupa cum urmeaza textul integral.

In urma cu vreo luna am dat intamplator peste informatia ca Romania va participa la Jocurile Universitare din China. In prima faza nu am stiut exact cu ce se mananca aceasta competitie, dar vazand ca din lotul nostru fac parte jucatori importanti am devenit curios. Am cercetat, m-am informat ce si cum si am asteptat sa inceapa balul.
Primul meci, primul esec. In prelungiri cu Brazilia. Ce sa zici, asta-i norocul romanului, am fost aproape, dar n-a fost sa fie. Urma Germania. Pe astia ii batuse si Nationala de seniori in ceva amical, noi am jucat bine in prima zi, doar ca a fost povestea cu nesansa, trebuia sa castigam. Pe cat mi-a fost de mare nerabdarea sa aflu rezultatul, pe atat de repede m-am dezumflat. Inca un esec, 0-2, capat de linie. Parca asa auzisem pana acum prin sport, ca romanii odata ce incep sa cada sunt in cadere libera.
Dar baietii din China nu o stiau pe asta. De la mii de kilometri departare au tinut sa ne dea o lectie despre cum sa nu renunti la obiectivul tau chiar daca la un moment dat pare atat de greu de realizat. Prima victorie a venit cu Cehia.A doua in fata Chinei. Sferturile erau totusi departe. La naiba, de ce am pierdut meciul ala cu Brazilia? Deja iar ma enervasem pentru infrangerea din prima zi. Mai aveam de jucat cu arabii, cu care clar trebuia sa castigam, dar tot deagaba, aveam nevoie si de o victorie a Cehiei in fata Braziliei. De unde atata fericire pe capul nostru? Pana la urma si soarta isi intoarce privirea spre cei care lupta. Cehii ne-au dat o mana de ajutor si eram in sferturi.

Noi astia fara infrastructura. Şi numai datorita baietilor care ne-au reprezentat atat de bine in China.

Sa fim mandri de ei. Şi prima data cand il vedem pe unul din ei, indiferent in ce circumstante sau la ce echipa de club va fi, sa-l aplaudam. Sa stie ca sunt apreciati pentru ce au realizat, ca nu e putin lucru.

Silviu Bogdan

In final, reamintim lotul care ne-a reprezentat la Jocurile Universitare din China: Vlad Moldoveanu, Titus Nicoara, Andrei Mandache, Adrian Gutoaia, Dragos Andrei, Bogdan Tibirna, Szabolcs Santa, Radu Paliciuc, Dani Popescu, Iulian Orbeanu, Octavian Boian, Laszlo Lazar.

Antrenori: Dan Calancea si Cristian Achim.

Felicitam intreaga echipa, precum si staff-ul tehnic pentru clasarea foarte buna obtinuta la Shenzhen!

Bravo baieti, suntem mandri de voi! DA Romania!

Multumesc in numele jucatorilor si al antrenorilor Sliviu Bogdan!

Fara sa fiu tendentios, nu pot intelege cum Bogdan Tibarna si Adi Gutoaia nu au facut parte din actualul lot de seniori!

La fel ca si Silviu Bogdan cu totii sa credem in potentialul acestor baieti, cat si in capacitatea baschetului romanesc de a reusi sa depaseasca, in primul rand anumite mentalitati.

Mult succes tuturor, conducatori de cluburi, antrenori, jucatori, arbitrii, ziaristi, reporteri, tuturor celor implicati in fenomen, in noul sezon competitional.

DAN CALANCEA

 

VACANTA?

Campionatele atat la nivel de seniori cat si la nivel de juniori au luat sfarsit. Au fost destul de multe aspecte pozitive la sfarsitul editiei de campionat 2011 - 2012, la fel cum au fost si destul de multe negative.

De subliniat primul trofeu obtinut de Tudor Costescu la masculin si de Nini Florin la feminin. Tudor a demonstrat foarte limpede ca se poate realiza un rezultat deosebit si cu un buget modest, cu un lot cu mai putine nume sonore. Doi tineri antrenori romani cu prestatii deosebite. La nivelul juniorilor incep sa apara, timid este adevarat, cateva nume de antrenori care cu siguranta, sper, in cel mai scurt timp, sa devina certitudini. Mai multe probabil intr-un viitor comentariu.

Astazi doresc sa insist asupra unei probleme pe care o consider esentiala, referitoare la ceea ce fac jucatorii (indiferent ca sunt juniori sau seniori) dupa ce sezonul s-a incheiat.

Vacanta?

Pana in octombrie, noiembrie cand incepe editia 2012 - 2013 este decisiv pentru progresul vostru sa aveti o "vacanta baschetbalistica" activa.

Am gandit un program, care poate fi lucrat cu antrenorii vostrii, iar acolo unde nu este cazul, la fel de bine poate fi efectuat de fiecare dintre voi si fara antrenori. Nu va trebuie nimic altceva decat dorinta de a munci. Este un program care se bazeaza pe un concept de periodizare, format din patru perioade distincte. Prima perioada este: Recuperarea dupa care inca trei perioade de pregatire vor incerca sa va aduca la parametrii optimi pentru sezonul urmator. Aveti grija, in functie de varsta ce exercitii alegeti pentru sala de forta. Am dat un model de exercitii, dar sigur ramane la latitudinea antrenorilor sa diversifice fiecare categorie in parte. Aveti un test si ar fi interesant pentru mine sa urmaresc evolutia a cat mai multor jucatori care se vor decide sa urmeze acest program (trimiteti la dancalancea11@yahoo.com).

In speranta ca multi antrenori vor implementa la cluburile lor aceast concept, va doresc o pregatire exceptionala (clic aici).

DAN CALANCEA

 

PROPUNERE PENTRU ADUNAREA GENERALA DIN 7 MAI

Toti cei implicati in fenomenul baschet din tara noastra, indiferent ca sunt conducatori, antrenori, jucatori, arbitrii, jurnalisti sau simpli iubitori ai sportului cu mingea la cos, doresc in egala masura o crestere din ce in ce mai evidenta, din toate punctele de vedere a tot ceea ce este legat de baschet in Romania. Sper!

Personal convingerea mea, pe care de cativa ani buni o sustin cu tarie, este ca totul trebuie pornit de la baza piramidei, de la baschetul juvenil. Aici cu siguranta trebuie investit cel mai mult. Trebuie investit in ifrastructura, in copii si cel mai important in antrenorii care muncesc in acest sector de activitate.

La Adunarea Generala de acum trei ani am propus un sistem care in opinia mea poate deveni deosebit de benefic pentru tot ceea ce inseamna baschet in Romania. Domnul presedinte al echipei BC Mures  Szalkay, a apreciat propunerea, dar a subliniat si unele aspecte care in opinia domniei sale nu sunt posibil de realizat. Fara indoiala sistemul este perfectibil si cu totii putem aduce imbunatatiri. Va expun in urmatoarele randuri, pe scurt, in ce consta propunerea mea.

Obligativitatea ca toate echipele divizionare "A" sa aiba si echipe de juniori (regula care a mai functionat in mai multe alte editii de campionat, dar tratata cu multa superficialitate), echipe care sa puncteze in clasamentul seniorilor. Cred ca daca intr-o masura destul de mica clasamentul la juniori ar influenta clasamentul final al sezonului regulat la seniori impactul ar fi extrem de pozitiv. Ar putea fi echipe la seniori care ar intra in primele opt tocmai datorita acestui clasament, sau spre exemplu echipa care la sfarsitul sezonului regulat este pe locul 4 datorita acestui punctaj sa poata termina pe locul doi. Firesc apoi lupta din play off continua normal. Jocurile de juniori si seniori se pot desfasura in aceasi zi si in aceeasi sala acolo unde este posibil. Pentru tinerii jucatori ar conta enorm de mult sa joace in deschiderea unui meci de prima divizie cu o sala plina. Echipele de seniori vor fi obligate in acest fel sa investeasca masiv in copii, antrenorii de la "A" vor fi nevoiti sa sustina activitatea antrenorilor care muncesc cu tinerii jucatori. Nu vad nici un fel de dezavantaj si dimpotriva sunt numai avantaje daca un astfel de sistem, pentru doi, trei ani, ar fi aplicat. Un singur salariu pe care il primeste un jucator bun de prima liga pe o luna este suficient pentru a asigura activitatea unei intregi echipe de copii in acea luna.

Sa consideram urmatorul punctaj la juniori la sfarsitul campionatului: primele 4 clasate un punct, de la locul 5 la 14 zero puncte, ultimele patru clasate minus un punct. Ne imaginam urmatorul clasament final la juniori: 1.Timisoara, 2.Pitesti, 3.Iasi, 4.Ploiesti, 5.Cluj, 6.Tg.Mures, 7.Craiova, 8.Ciuc, 9.Dinamo, 10.Giurgiu, 11.Sibiu, 12.Oradea, 13.Rovinari, 14.CSM, 15.Medias

Deci primele patru Timisoara, Pitesti, Iasi si Ploiesti primesc cate un punct, iar ultimelor patru li se scade cate un punct Oradea, Rovinari, CSM si Medias

Clasamentul masculin divizia "A" la sfarsitul sezonului regulat a fost urmatorul:

1

CS Gaz Metan Medias

49 -1

2

BC Timisoara

49 + 1

3

U-Mobitelco BT

48

4

CSU Ploiesti

48 + 1

5

CS Municipal Oradea

48 -1

6

BC Mures Tg Mures

47

7

CS Municipal Bucuresti

47 -1

8

CS Energia Rovinari

44 -1

9

BCM U Pitesti

42 + 1

10

CSU Atlassib Sibiu

41

11

SCM Universitatea Craiova

37

12

CSS Giurgiu

36

13

CS Dinamo Bucuresti

35

14

BC PH Csikszereda M. Ciuc

30

15

Politehnica CSS Unirea

28 + 1

16

CS Otopeni

0

Aplicand calculul stabilit vom avea un nou clasament:

1.Timisoara 50
2.Ploiesti   49
3.Medias 48
4.Cluj 48
5.Tg.Mures 47
6.Oradea 47
7.CSM   46
8.Pitesti 43
9.Rovinari 43
10.Sibiu 41
11.Craiova 37
12.Giurgiu 36
13.Dinamo 35
14.Ciuc 30
15.Iasi 29

Este un mod simplu de a impune echipelor de seniori, ceea ce de fapt trebuie sa fie o preocupare permanenta in strategia lor, atentia pe care trebuie sa o acorde pepinierei proprii.

Astept cu mare interes imbunatatiri, sugestii si tot ce credeti, fie ca este pozitiv fie ca este negativ, legat de acest subiect.

DAN CALANCEA

 

NICKNAME

Festivitate de premiere la Final Four U 23 feminin. In echipa turneului final, alaturi de consacratele Sonia Ursu, Gabi Cursaru, o surpriza de proportii, una dintre cele mai tinere participante la competitie Simina Avram (17 ani, eleva in clasa a-X-a, Olimpia Brasov). Simina se indreapta timid catre mult mai titratele colege. O poza, dupa care cele cinci jucatoare striga Romania. Revine in coloana Brasovului. Festivitatea continua. Se anunta cea mai de perspectiva jucatoare. Simina Avram. Inconstient probabil, Simina pune pe cap ambele maini si la fel de timid se indreapta in fata. Amaraciunea locului doi, pentru mine se transforma instantaneu in satisfactie. O jucatoare care pana la varsta de 17 ani nu a avut sansa sa joace nici o finala la juniori are un salt valoric remarcabil in acest sezon. Este mult mai mult decat un loc 1.

Aceasta este strategia noastra in baschetul juvenil brasovean. Firesc nu vom neglija in nici un fel rezultatele, dar pe primul loc este de departe formarea unor jucatori competitivi care in scurt timp sa poata juca pe prima scena si in loturile nationale. Cei 16 sportivi care sunt componenti ai loturilor nationale (baieti si fete) vorbesc de la sine.

Nu doresc sa intru in polemica cu nimeni dar unele comentarii tendentioase pe anumite site-uri, in care se incearca sa se induca implicarea mea in nu stiu ce fel de scenarii care sa aiba ca rezultat o clasare mai buna a echipelor de juniori de la CSU Cuadripol Brasov este cel putin de neinteles. Echipa de fete U16 a terminat pe un excelent loc 6 turneul final, pierzand in grupa la doar doua puncte jocul cu Sibiu si sansa sa joace semifinale. In opinia mea este o mare performanta, tinand cont de faptul ca in componenta echipei nu exista NICI O JUCATOARE NASCUTA IN 1996 (4 jucatoare 1997, 7 - 1998, una - 1999)! Subliniez cateva nume care cu siguranta vor fi componente in nationala de senioare a Romaniei: surorile Ferariu, surorile Armanu, Demeter Nora (care a primit si ea titlul de cea mai de perspectiva jucatoare atat la turneul final U16 cat si la U15). Ferariu Ana si Armanu Ecaterina au facut parte din echipa turneului la U15 (Cati fiind cu un an mai mica). La fel pot da exemple si la baieti. Mai mult fiul meu a fost sanctionat in primul joc la turneul semifinal U14 cu doua greseli tehnice, care conform regulamentului inseamna o luna suspendare. Astfel a pierdut sansa sa se califice la turneul final si nu a putut juca nici la turneul final U16. Doua turnee finale ratate din cauza unei greseli copilaresti din care eu sper ca Sergiu a invatat ceea ce era de invatat. Fratele meu (presedintele CSU), antrenorii au insistat sa se analizeze aceasta decizie de suspendare, dar in ciuda faptului ca Sergiu timp de o saptamana a plans zi de zi am considerat ca este cat se poate de normal sa se respecte regulamentul FRB. Cred ca nu mai este cazul de nici un comentariu in privinta echipelor de juniori din Brasov.

Cred ca ar fi normal ca cei care firesc exprima un punct de vedere, indiferent ca este pozitiv sau negativ in legatura cu orice fel de subiect pe anumite site-uri sa se semneze real. Sunt mult prea multe comentarii negative referitoare la antrenorii romani care nu au nimic in comun cu realitatea.

DAN CALANCEA

 

PASTE FERICIT !

DIN INIMA PENTRU INIMA

La sfarsitul saptamanii trecute, la turneul de sala de la Chiajna, copiii participanti la turneul de sala au realizat aceasta inima, pentru Daniel Ursache un om deosebit care a facut, face si va mai face multe lucruri deosebite pentru baschetul romanesc.

DAN CALANCEA

 

MISTER "B... S..."

Putem sa il numim pur si simplu Badea Sandel.

Probabil marcat de miza intalnirii, Slobodan Nikolic, nu a mai avut control si a recurs la un vocabular mai putin ortodox, care pana la urma nu a transmis jucatorilor sai drumul catre victorie.

La primul timp de odihna a indicat sa se incerce relatia de 1 la 1 cu Dani Popescu, pentru ca in opinia domniei sale prezenta acestuia in teren avantajeaza jocul Energiei (Pitestiul juca in faza defensiva zona). Mai mult Dani Popescu nu poate reprezenta nici o amenintare! Nici mai mult, nici mai putin decat 25 de puncte marcate de Popescu, cu procentaje excelente! Am lucrat cu Dani Popescu la Universiada din China si am descoperit in el un excelent om de echipa. A fost la sfarsitul competitiei intre primii cinci jucatori ai Universiadei la reusitele de trei puncte. Cu un bun simnt al unui umor usor ironic, Dani este un jucator pe care se poate conta in orice situatie. Tudor Costescu are de gestionat o situatie deloc usoara in privinta conducatorilor de joc. Si o face foarte bine. A inceput partida cu Calota, un jucator temperamental, a decis sa-l introduca pe Popescu si schimbarea in acest joc s-a dovedit inspirata. Pe finalul sfertului doi se ajunge in reletie de 1 la 1 Popescu-Nikolic asa cum a dorit antrenorul, dar Dani se apara foarte bine si castiga mingea.

Sigur orice antrenor are strategia lui la fiecare partida. Dar de aici pana la a spune jucatorilor la alt timp de odihna ca apararea in zona a Pitestiului este "Badea Sandel" mi se pare "Badea Sandel".In acest mod incriminezi in mod direct antrenorul advers iar in situatia in care pierzi jocul, asa cum a fost cu Pitesti risti sa cazi in derizoriu. Tudor Costescu, domnule Nikolic, a fost cu o mie de clase peste dumneavoastra in acest meci. Tudor, consider eu, este in momentul de fata cel mai bun antrenor din liga masculina si faptul ca este roman nu va da dreptul sa faceti asemenea consideratii.

Referitor la scuza ca sportivii nu au primit salariile de trei luni, o intrebare: Cum au reusit sa castige totusi ultimele jocuri?

Inca o data se demonstreaza ca avem si antrenori romani talentati. Felicitari Tudor!

DAN CALANCEA

 

"CUM DUCEM TITANICUL LA DESTINATIE?"

"In special pentru juniori, dar si pentru restul cititorilor am o intrebare: cum se da corect o pasa cu pamantul, cu doua maini? As prefera sa fiti fair-play si sa nu folositi internetul."

Am citat din excelentul editorial al lui Adrian Popa din totalbaschet.ro

De mai multi ani sustin, poate de multe ori prea vehement, ideea ca una dintre cele mai importante probleme ale baschetului romanesc o constituie antrenorii care lucreaza in sectorul juvenil. In perioada junioratului meu exisatu o multime de antrenori care au reusit an de an sa formeze si sa modeleze jucatori de exceptie. Hondrila Martisor, Octavian Serban, Mihai Bolcu, Horatiu Giurgiu, Liviu Calin, Gheorghe Rosu, Ioan Valerian sunt doar cateva nume care i-mi vin acum in minte de monstrii sacri ai baschetului romanesc. Daca ar trebui sa ii scriu pe toti cred ca o pagina intreaga nu ar fi suficienta. Incercati sa faceti un exercitiu si sa enumerati doar trei antrenori tineri care credeti ca se vor apropia de valoarea celor mai sus mentionati!

Pasa se da corect in felul urmator (gasti alte aspecte referitoare la pasa in sectiunea "Elemente fundamentale-Tehnica pasei '):

Puteti folosi cu incredere toate aspectele expuse in acest site, cu siguranta aprofundarea lor pot face din voi antrenori mult mai buni.

Revenind la turneul final de la Ploiesti, de remarcat in primul rand revenirea pe harta baschetului juvenil a Bucurestiului. De prea multi ani capitala a cam intrat intr-un con de umbra. Prezeta in turneul final in competitia baietilor a trei echipe din Bucuresti (Dinamo, Dan Dacian si VIPO - Vinereanu - Pogonaru) este din punctul meu de vedere castigul cel mai mare al acestui turneu final. Avem nevoie de un Bucuresti puternic. Felicitari! In rest, la baieti, doua echipe din Cluj si cate una din Tg.Mures, Tg.Jiu si Brasov. Subliniez cu satisfactie ca singurul oras calificat la turneul final atat cu baieti cat si cu fete de la acelasi club este Brasov, reprezentat de CSU CUADRIPOL.

La aspecte negativ, din pacate si sper ca este doar un accident, prestatia lui Kuti Nandor de la U - Mobitelco 1 Cluj-Napoca.

Ca o concluzie generala in urma turneului final, cred ca am intrat, chiar daca timid, pe un drum bun (programul Perform Baschet incepe sa dea roade), este pentru prima data cand se vad cresteri ale antrenorilor (paote tot datorita programului Perform Baschet) si sper ca si acest site sa contribuie in pregatirea cat mai multor antrenori in asa fel incat in cel mai scurt timp sa putem duce TITANICUL la destinatie.

DAN CALANCEA

 

58%, 33%, 25%

CSS SF. Gheorghe - Nova Vita Tg. Mures, 95 - 11 in prima divizie feminina. Primul joc al binecunoscutului antrenor Jojic pe banca echipei muresene. Jojic Mladen il inlocuieste pe Stacey Nolan, care a lasat echipa pe locul 3. Sf. Gheorghe o echipa formata numai din junioare care in acest moment nu are nici o victorie dupa 20 de partide jucate. Jojic joaca 40 de minute agresiv si castiga linistitor…

Oare ce o fi fost in mintea antrenorului, ce a incercat el sa demonstreze sau sa testeze, probabil ca numai el stie!

CSU Cuadripol Brasov - CSS Botosani 93 - 55 intr-un joc la categoria U16 feminin. In jocul de la Botosani, gazdele au castigat la o diferenta de 39 de puncte, formatia brasoveana fiind lipsita in acel meci de patru jucatoare. Aproape imposibil de refacut aceasta diferenta, dar CSU a fost foarte aproape de imposibil. Cu 40 de secunde inainte de final erau 42 de puncte. Pana la urma au ramas doar 38 insuficiente pentru a asigura primul loc in grupa. Ambele echipe merg la turneul final si merita felicitate.

CSU Cuadripol Brasov invinge la U18 masculin pe Poli Iasi(in formula completa) nimeni alta decat echipa care participa in divizia "A". Brasov nu are in componenta la aceasta categorie de varsta decat doi jucatori nascuti in 1994!

CS Energia Rovinari - U - Mobitelco 80 - 70. Vreau sa subliniez prestatia impecabila in acest joc a lui Adi Gutoaia care in opinia mea este principalul "vinovat" de victoria Energiei Rovinari. Cu doua exceptii jocul defensiv pe care a reusit sa il realizeze Adi a fost pur si simplu incantator. Kyndall Dykes incepe foarte bine jocul si este aproape de neoprit. Sfertul doi incepe cu Adi in locul lui Viorel Mocanu. Risipa de efort pe care o face tanarul jucator este stralucitoare. Rar am vazut in ultimul timp un joc individual defensiv atat de bun in campionatul nostru. Clujul a revenit pe tabela de marcaj tocmai atunci cand Adi a fost trimis pe banca. Noroc pentru Rovinari ca a revenit in teren in ultimile cinci minute ale partidei. Aruncarile americanului au fost contestate si cu siguranta aici a fost cheia jocului.

Statistica spune ca 58% din aruncarile necontestate sunt cosuri. "Simplul" fapt ca ridicam un brat si contestam aruncarea duce la un procentaj de 33% al reusitelor. 25 de procente castigate! Totul in defensiva lui Adi a fost fara greseala. Agresivitate, pozitie a picioarelor, a bratelor, disponibilitate la efort, atitudine, totul.

Am mizat pe Adi la Universiada din China si a fost unul dintre jucatorii care au dat satisfactie. Daca este inteles, poate deveni un jucator important pentru nationala de seniori.

DAN CALANCEA

 

FINALUL DE JOC. ULTIMA ARUNCARE

2 secunde de joc, 2 libere de executat(avantaj de doua puncte) si se pierde meciul. 2 aruncari libere de executat (-1 punct), ultima secunda, nu se castiga jocul. Am vazut aceste doua jocuri la sfarsitul saptamanii trecute la Brasov (div. "B" masculin CSU CUADRIPOL – CORONA BRASOV si CSU CUADRIPOL - CSS REGHIN U 15 feminin). Exemple de astfel de final pot fi multe si de aceea cred interesanta o discutie referitoare la finalul de joc.

Pentru a fi un antrenor de succes, pentru a fi o echipa de succes, trebuie sa stapaniti foarte bine situatiile de final de joc. O singura aruncare poate face diferenta si poate distruge sau incununa munca unui intreg sezon.

O situatie de ultima aruncare nu este doar o chestiune simpla de a elabora un joc.Exista numeroase situatii de ultim sut si acestea trebuiesc abordate in functie de locul de unde se arunca si de timpul de joc ramas.

Principii de baza:

In cazul in care rezultatul jocului se reduce la o ultima aruncare, echipele trebuie sa mentina echilibrul si increderea. Aceasta incredere vine din pregatire.

  • Asigurati-va ca cel care urmeaza sa execute ultima aruncare este cel mai bun jucator al echipei. Niciodata nu trebuie ca acesta sa fie cel care repune mingea.
  • Jucatorii trebuie sa citeasca apararea si sa valorifice orice situatie de superioritate numerica. Tipul de aparare va determina in cele din urma optiunea de ultima aruncare. Se joaca in functie de scor, tinand mingea daca scorul este favorabil si incercand sa se joace mai repede daca echipa este in dezavantaj. Atacantii care nu arunca trebuie sa fie pregatiti de recuperare ofensiva. Cele mai multe jocuri care se decid in ultimele secunde se termina cu o aruncare dupa recuperare ofensiva.
  • Antrenati diferite scenarii pentru ultimele secunde de joc. Astfel nu numai ca dezvoltati mai multe optiuni de finalizare, dar dati si incredere jucatorilor in sansa de reusita.

STARTEGII PENTRU SFARSIT DE JOC

A. CAND SUNTETI CONDUSI

Ceasul este inamicul nu adversarii. Secundele sunt foarte pretioase. Toate eforturile ar trebui facute pentru a preveni din timp pierderea de secunde. Utilizeaza corect timpul de odihna si greselile personale.

  • incercati sa obtineti o abatere de cinci secunde
  • incercati sa obtineti o interceptie la repunerea mingei
  • faceti fault
  • recupereaza agresiv la ambele panouri
  • impinge mingea in ofensiva, fiti rapizi dar nu va grabiti, executati cu succes pasele
  • executa patrunderile puternic, adversarii, de obicei, joaca mai slab in aparare ei nedorind sa faulteze

B. CAND CONDUCETI

Ceasul este aliatul tau. Nu-l opri decat in situatiile extrem de grave. Trebuie sa stii cate timpuri de odihna mai ai si numarul de greseli personale de echipa. Aceste doua aspecte cu siguranta decid echipa castigatoare si pe cea invinsa.

  • mentine o presiune perturbatoare dar fara fault
  • refuza driblingul de penetrare, stai intre adversarul tau si cos
  • contestati toate aruncarile de trei puncte cu ambele brate sus(daca adversarul are nevoie de aruncare de trei puncte jucati zona 1 - 2 - 2 invers, cu pozitiile 3, 4 si 5 pe perimetru)
  • utilizati aparare agresiva pe jumatate de teren impotriva contraatacului si fortati un ritm de joc lent
  • box out si recuperare, nu permiteti sansa unui al doilea sut
  • aveti grija de minge in ofensiva, mentineti o spatiere corecta si executati pasele cu acuratete
  • pasati si nu permiteti adversarului sa opreasca atacul cu fault

C. FOLOSIREA FAULTULUI

Jucatorii trebuie sa stie cand sa faulteze, cum sa faulteze, cine sa faulteze si cine nu.

ULTIMA ARUNCARE

De ce asteptam pentru ultima aruncare la sfarsitul unui sfert? Cei mai multi antrenori si jucatori tin mingea pentru ultima aruncare din fiecare sfert si nu cunosc valoarea reala a ultimei aruncari. Daca analizam valoarea acestei aruncari, veti vedea ca daca cuplam aceasta aruncare cu aruncarea de la inceputul urmatorului sfert se poate crea rapid o diferenta care de multe ori poate cantari decisiv in evolutia jocului.

Daca analizam graficul de mai sus, in situatia in care o echipa reuseste ultima aruncare din sfert si prima aruncare din urmatorul sfert rezulta un plus de 4 - 6 puncte. Pe de alta parte daca adversarul reuseste sa inscrie ultima aruncare din sfert si prima aruncare din urmatorul sfert rezulta un deficit de 4 - 6 puncte. Prin urmare diferenta facuta de ultimul sut poate fi oriunde in intervalul de la + 6 la -6, deci o fluctuatie de 12 puncte.

Acest palier poate fi chiar mai mare (14 puncte) daca aruncatorul este faultat.

Daca ultima aruncare din sfert este nereusita, iar prima aruncare din urmatorul sfert este realizata rezulta un castig de 2 sau 3 puncte.

Chiar si atunci cand adversarul reuseste prima aruncare din urmatorul sfert, sunteti inca in joc, pentru ca aceasta va afecta doar un scor de o singura posesie(2 sau 3 puncte)

ULTIMUL SUT - REGULA DE BAZA

10 secunde

jucatorii trebuie sa fie in pozitiile sistemului

8 secunde

initiati sistemul

3 - 5 secunde

executati aruncarea si urmariti ofensiv pentru o a doua sansa

0 - 2 secunde

daca adversarul nu recupereaza nu va mai avea timp suficient pentru inca un sut

REGULA DE BAZA

Automat tineti mingea cand mai sunt mai putin de 24 de secunde din sfert si conduceti.

GHIDUL ULTIMEI ARUNCARI

 

SITUATIE

1-3 SECUNDE

3-6 SECUNDE

6-12 SECUNDE

   

REPUNERE DIN AFARA TERENULUI

ENDLINE      
M/M o singura pasa press break condu mingea in terenul de
ZONA in teren maximum 2-3 pase atac si executa ultimul sut
      (mingea la cel mai bun suter)
SIDELINE predeterminat predeterminat  
M/M o singura pasa maximum 2-3 pase condu mingea in terenul de
ZONA in teren   atac si executa ultimul sut
      (mingea la cel mai bun suter)
BASELINE predeterminat predeterminat repune in teren si set up
M/M o singura pasa maximum 2-3 pase predeterminat pentru
ZONA in teren   ultimul sut(cel mai bun suter)
       
 

ADVERSARUL EXECUTA O ARUNCARE DE 2 SAU 3 PUNCTE

  TIME OUT    
REUSITA  o singura pasa in TO condu mingea catre spatiul de
  teren si aruncare   trei secunde si executa un
    quick break play sistem predeterminat
RATATA  recupereaza, pas si   (mingea in mainile celui mai
  aruncare   bun aruncator)
 

ADVERSARUL EXECUTA ARUNCARE LIBERA

  TIME OUT    
REUSITA  predeterminat, o TO condu mingea in atac si
  singura pasa si sut   executa un sistem
    quick break play predeterminat(mingea in
RATATA  recupereaza, pas si   mainile celui mai bun suter)
  aruncare    
 
AI DE EXECUTAT ARUNCARE LIBERA rateaza intentionat daca adv are time   4-6 secunde -arunca sa marci libera
   

NUMARUL MAXIM DE DRIBLINGURI

3 SECUNDE 1 DRIBLING
5 SECUNDE 3 DRIBLINGURI
7 SECUNDE 5 DRIBLINGURI

DAN CALANCEA

 

JUNK DEFENSES

“Reprogramarea este o mare porcarie. La cate am vazut in Romania, orice e posibil”, este declaratia antrenorului sarb Slobodan Nikolic, care accidental, probabil pentru o perioada cat mai scurta de timp antreneaza in campionatul nostru. Foarte multi tehnicieni de alta nationalitate contribuie din plin la dezvoltarea competitiei noastre interne, dar acest lucru cu siguranta nu-i indreptateste sa faca afirmatii tendentioase. Culmea, tocmai federatia sarba a luat aceeasi decizie, cauzata de situatia meteo dificila, pentru competitia din tara unde baschetul este religie. Domnule Slobodan in aceasta tara impreuna cu fiul dumneavoastra castigati sume importante de bani si consider ca pentru aceasta declaratie impardonabila trebuie sa va cereti scuze.

Sa revin la lucruri mai placute. La meciul Oradea-Cluj. Fiind singura partida disputata in aceasta saptamana comentariile au fost numeroase. Le-am citit cu atentie. Totusi prea multe comentarii negative la adresa tehnicienilor romani. Suntem antrenori romani care avem rezultate mai bune decat unii dintre antrenorii straini care trecator muncesc in Romania. Extraordinara expunerea (ca mai toate analizele) lui Adrian Micinic (Total Baschet). Cu multe aspecte sunt de acord cu altele nu dar, ca mod de abordare, mi se pare foarte pertinenta. Sigur “a triumfat baschetul romanesc” este mult prea mult spus. Jocul din multe puncte de vedere a lasat de dorit, chiar daca a fost de bun nivel pentru Romania. Competitia noastra masculina este in cautarea unei identitati si chiar daca nu mai are valoarea de acum cativa ani, cu siguranta este mult mai disputata. Assesoftul lui Rashard Griffith, Bojan Obradovici, Sasa Ocokoljic, ar spulbera echipele de top existente acum.

De ce a castigat Clujul? Se spune ca meciurile terminate cu o diferenta de pana la patru puncte sunt ale antrenorului. Coeficientul antrenorului la acest joc spune - 5 pentru Cristi (meci acasa) si + 4 pentru Marcel. O diferenta de 9 puncte in favoarea lui Marcel care spune totul. Cristi, sunt convins este constient de acest lucru. Din experienta, acest calcul matematic, care stabileste coeficientul antrenorului in 95% din cazuri este conform cu realitatea. Ii cunosc foarte bine pe cei doi antrenori ( cu Marcel am lucrat la lotul national de seniori atunci cand el era manager, iar Cristi mi-a fost secund la Universiada din China).

Un punct important care a facut diferenta a fost inteligenta cu care Marcel a alternat faza defensiva. Se spune ca daca defensiva conduce ofensiva, ofensiva nu este ofensiva. Ofensiva trebuie sa citeasca defensiva, precum si defensiva trebuie sa citeasca ofensiva. Din pacate pentru Cristi in acest joc nu a gasit cele mai bune solutii de raspuns impotriva “junk defenses”. Minutele in care Marcel a jucat box & one dar mai ales cele in care a jucat “triangle & two” au insemnat pentru ofensiva Oradei haos. Au fost doar cateva cosuri intamplatoare si norocoase. Tibarna a reusit un cos din paint dar prea putin. Mai mult nu au fost sesizate momentele cand Marcel a jucat “triangle & two” si din acest motiv Lupusavei (un aruncator extraordinar) a aruncat de doua ori cu om pe el total nejustificat. Mare curaj pe Marcel ca la triangle sa nu joace cu Pesici om la om. In acea perioada Pesici a avut o aruncare de trei puncte, reusita care putea sa faca diferenta. Cristi a mai avut si un time-out ratat, singura indicatie buna fiind a lui Maric care a subliniat faptul ca trebuie sa faulteze pentru ca nu sunt in penalizare. Limbajul corpului a fost tot de partea lui Marcel, care chiar daca in multe momente a fost extrem de incordat a reusit sa transmita mult mai multa energie pozitiva jucatorilor sai. Deci 9 puncte la coeficientul antrenorului pentru Marcel reflecta realitatea de la acest meci. Poate la urmatorul joc calculele vor fi altele. Amandoi sunt antrenori tineri, dornici sa fie din ce in ce mai buni.

Junk defenses sau combination defenses sau unknown zone sunt considerate in general aparari slabe si se folosesc ca element surpriza in anumite momente ale jocului pentru a neutraliza principalii atacanti. Totusi daca nu exista o strategie ofensiva impotriva acestor aparari pot deveni nimicitoare. Nu este recomandat ca aceste aparari combinate sa fie apararile de baza ale unei echipe.

Cateva puncte importante despre junk defenses:

  1. Daca echipa ta este mai valoroasa decat adversarul nu juca aceste aparari, foloseste apararea om la om de baza si apararea zona de baza
  2. Nu folosi intreg sezonul junk defenses
  3. Foloseste junk defenses ca diversiune, pentru a crea confuzie
  4. Cand folosesti junk defenses, fi constient ca totul este ca un joc de noroc si este posibil sa fi batut foarte usor

Cateva modalitati de a ataca apararile combinate (click aici)

Daca analizam prestatia celor doua echipe pana la acest joc:

CLUJ
ORADEA
82.6
PPG
85.6
25.4
2P M
23.4
46.7
2P A
40.3
6.4
3P M
9.1
18.7
3P A
22.2
10.6
REB O
11.0
27.1
REB D
22.9
37.7
REB T
33.9
19.3
AS
18.0
19.8
PF CM
19.5
13.8
PF RV
1.1
8.9
ST
7.7
2.3
BS AG
2.5
2.7
BS FV
2.3
99.6
EFF
96.9

Observam ca Oradea are un mic avantaj la multe puncte importante dar la cel mai important, la eficienta Clujul este formatia mai buna.

Probabil ca Dykes si Krstanovic fac diferenta, dar la acest joc Clujul a avut absente de marca si indiscutabil valoarea echipelor la ora jocului era in favoarea Oradei.

Am fost incantat sa urmaresc evolutia celor doi antrenori si convingerea mea ca avem antrenori romani valorosi a fost si mai mult intarita. Bravo Cristi, in ciuda faptului ca Oradea a pierdut, felicitari Marcel!

DAN CALANCEA

O SECUNDA!

Au trecut doua saptamani de existenta a acestui site. Peste 500 de vizitatori si peste 3000 de afisari. Marturisesc ca sunt impresionat si sincer recunosc ca nu ma asteptam la aceste cifre pentru un site care are ca principala tinta, totusi, un segment relativ mic de potentiali antrenori. Multumesc tuturor celor care mi-au transmis aprecierile lor si consider ca tocmai pentru voi merita ca acest site sa devina tot mai bun. In scurt timp devine functionala si sectiunea exercitii(veti gasi aici peste 500 de exercitii, unele dintre ele avand in afara de diagrama si animatie si prezentare video). La sectiunea "OFENSIVA", cele 12 aliniamente de baza vor putea fi studiate in amanunt atat ca si variante cat si ca modalitate si optiuni de aparare ( acum "HIGH POST" - dati click). Comentariul saptamanii care a intampinat probleme tehnice in transmiterea mesajelor devine operant. Perform Baschet urmeaza sa functioneze imediat ce vor fi reluate antrenamentele. CSU, probabil peste o luna va avea o alta prezentare. Sunt poze noi, vor apare si alte sectiuni care sunt convins va vor starni interesul. Nu uitati, pentru ca baschetul nostru sa devina mai competitiv antrenorii care activeaza in sectorul juvenil trebuie zi de zi sa se perfectioneze!

Un gand bun pentru Toni Alexe, care acum sapte ani de zile, pe 21 ianuarie datorita unei secunde fatidice a fost nevoit sa plece sa joace baschet acolo sus cu Ingerii. Am petrcut impreuna cu Toni la juniorii lui Css1 Constanta unii dintre cei mai frumosi ani din baschet.

Tot de o secunda este vorba si in urmatoarele randuri. Intrebare pentru antrenori: O secunda de joc, echipa A are time-out, are mingea si doua puncte. Este posibil ca echipa A sa mai piarda meciul? Am vazut acest joc, vineri 27 ianuarie la Brasov, in cadrul turneului 2 la U17 masculin. A fost un meci senzational pentru aceasta categorie de varsta, cu multi componenti ai loturilor nationale in teren cu doi dintre antrenorii foarte buni la care faceam referire in primul comentariu. In turneul 1 de la Tg. Mures, CSU Brasov ( echipa A ) a reusit sa castige partida cu Tg. Mures dupa o repriza de prelungiri. In jocul de la Brasov victoria a suras muresenilor la finalul unei secunde incredibile. Felicitari celor doua echipe si antrenorilor. Este pacat ca una dintre aceste echipe sa nu participe la turneul final, dupa ce in ultumii ani la aceasta categorie de varsta ambele echipe au fost dintre cele mai bune. De subliniat si prestatia publicului de la acest joc ( peste 300 de spectatori ). Nu cred ca mai exista alt loc in Romania care sa adune atatia sustinatori la un meci de juniori!

Dan Calancea

 

"DE LA MINIBASCHET LA BASCHET"

Federatia Sarba de Baschet a organizat in perioada 12 - 15 ianuarie, la Belgrad Festivalul International de minibaschet "Rajko Zizic". Jocurile s-au desfasurat la trei categorii de varsta(baieti si fete) 2001, 2002 si 2003, cu mingi nr.5, la panouri situate la o inaltime de 2.60m.

Totodata pe durata competitiei a fost organizat si un clinic pentru antrenori intitulat "De la minibaschet la Baschet", la care au tinut prelegeri urmatorii lectori:

  • Aleksandra Radulovic - "Minibasket play-room" (pentru varste de 7 - 8 ani)
  • Vladimir Koprivica - "Basic games for development of general motorics" (varste de 9 - 10 ani)
  • Rade Georgievski - "Minibasket play-room" (pentru varste de 10 - 11 ani)
  • Svetislav Pesic - "Work with young players" (pentru varste de 15 - 16 ani)
  • Borivoje Cenic - "Tactical miniatures of Bora" (pentru varste de 17 - 18 ani)

Am ramas stupefiat cand am aflat ca cei din conducerea federatiei de baschet intampina dificultati in a gasi patru antrenori care sa participe la acest clinic. Un clinic la care lectorii sunt antrenori de asemenea valoare, dupa parerea mea, nu trebuia ratat de nici un antrenor de juniori care cu adevarat se respecta. Temele si lectorii clinicului ar fi trebuit sa atraga ca un magnet cat mai multi antrenori romani. Nu se stie de cate ori ai ocazia sa participi la un clinic in care PESIC discuta o tema asa de generoasa pentru antrenorii de juniori.

De subliniat, ca pana la urma, cei patru antrenori care au fost la Belgrad activeaza in Programul Perform Baschet (G.Trif - Tg.Mures, A.Beatu - Bucuresti, A.Olteanu - Constanta si C.Ploscar - Medias), costurile integrale pentru antrenori fiind suportate de catre FRB.

Stimati colegi, nu ratati asemenea sanse…

Dan Calancea

SI ROMANII AU VALOARE…

"Atacul celor de la Timişoara a fost unul foarte bine gandit. Se vede că antrenorul de acolo e sarb şi nu american sau roman", a fost declaratia lui Alex Iacobescu dupa jocul din cupa cu Timisoara.

Apreciez in mod deosebit activitatea managerului general de la Ploiesti, dar nu pot fi de acord cu aceasta declaratie, din foarte multe puncte e vedere. Cu siguranta scoala de antrenori din Serbia este si din punctul meu de vedere una dintre cele mai bune din lume. Avem foarte multe exemple de antrenori sarbi care activeaza in campionatele noastre. Avem exemplul Dragan Petricevici care a facut istorie in baschetul romanesc si a pus extrem de puternic o amprenta pozitiva asupra antrenorilor romani (il asteptam pe Dragan "acasa"! ).

Pe de alta parte, cred cu tarie ca si antrenorii romani au din ce in ce mai multe de spus in campionatele romanesti de prima divizie, atat la masculin cat si la feminin. Marcel Tenter si Tudor Costescu, ca si pregatire in antrenorat pot concura cu orice antrenor de calibru din Europa. Au aparut o serie de alti antrenori tineri care au sansa ca in urmatoarele editii de campionat sa demonstreze ca si antrenorii romani au valoare.

Arnautovici, un antrenor foarte bun, trebuie sa demonstreze ca si in situatia in care din anumite motive nu poate conta pe cei mai buni jucatori din lot, este capabil sa faca rezultat. Cred ca atunci cand reusesti sa castigi conducand o echipa care ca si individualitati este cu mult sub valoarea adversarului, atunci ca antrenor satisfactia victoriei este infinit mai mare. Sigur, nici echipele cu multi jucatori valorosi nu inseamna ca sunt usor de condus, ba dimpotriva.

Avem antrenori romani valorosi si la masculin si la feminin (Dan Ioneascu cu un lot de valoare mai mica decat lotul actual al Timisoarei a facut un rezultat mai bun sezonul trecut decat a reusit, cel putin pana acum, antrenorul sarb Kolarevic).

Cel mai important aspect referitor la antrenori, este in opinia mea, sectorul juvenil. Pentru antrenorii tineri trebuie muncit cel mai mult, firesc cu conditia ca ei sa doreasca sa munceasca cel mai mult. Din pacate antrenorii de la juniori cu adevarat valorosi ii putem numara pe degetele de la o singura mana. Cu satisfactie subliniez prestatia unuia dintre ei, Eugen Rosu-Csu Cuadripol Brasov, care in afara rezultatelor deosebite, mult mai important, trimite in acest moment loturilor nationale de juniori 16 sportivi la diferite categorii de varsta! Am mare incredere ca din ce in ce mai multi antrenori implicati in munca cu tinerii jucatori se vor perfectiona si vor fi din ce in ce mai buni.

Una dintre cele mai importante probleme pentru baschetul romanesc este cat de mult doresc acesti antrenori sa fie mult mai buni...

Dan Calancea

 

 

Lasa un comentariu ...
© 2012 - 2024 Dan Calancea | Un proiect MediaMind